Ranije to nije bio slučaj

Stranci oduševljeni brzim formiranjem vlasti u BiH

Konaković u Munchenu sudjelovao na okruglom stolu 'EU perspektiva država Zapadnog Balkana'
Vijesti / Politika | 19. 02. 2023. u 14:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković u Minhenu je učestvovao na okruglom stolu na temu „EU perspektiva država Zapadnog Balkana - tako blizu, a tako daleko“, gdje je izrazio zadovoljstvo dodjeljivanjem kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, te opredijeljenost provođenju reformskih procesa u kontekstu implementacije 14 ključnih prioriteta.

Okrugli sto okupio je sinoć, 18. veljače, u Munhenu predstavnike vlada, parlamentarce, akademske i think-thank zajednice, kao i predstavnike privatnog sektora iz država regiije, a kako bi svi zajedno razgovarali o procesu pristupanja Europskoj uniji, ruskom utjecaju na Zapadnom Balkanu, mogućnostima zapošljavanja mladih kako bi se spriječilo njihovo iseljavanje, unaprjeđenju razvoja ekonomije itd.

Oduševljeni 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković naglasio je važnost i značaj redovnih konzultacija između država članica Europske unije i zemalja iz procesa pristupanja, te da se nada da će se takav način međusobne suradnje intenzivirati u budućnosti s obzirom na to da je i Europsko vijeće pozvalo na unaprjeđenje i postepenu integraciju regije već tijekom samog procesa proširenja, priopćio je MVP BiH.

Međunarodni dužnosnici koji su moderirali sastanak nisu krili zadovoljstvo brzim formiranjem vlasti u BiH i proračunom čije usvajanje slijedi, referirajući se pri tome na činjenicu da to do sada nije bio slučaj, navodi se u priopćenju.

Konaković je također prokomentirao i Berlinski proces naglašavajući da će BiH nastaviti aktivno biti dijelom ovog procesa, te je kazao da se nada i brzom ratificiranju potpisanih sporazuma čiji je cilj regionalno povezivanje, slobodno kretanje građana Zapadnog Balkana, posebno veća mobilnost studenata, istraživača i profesora.

EU mora doći na Zapadni Balkan prije Rusije

Sudionici panela izrazili su svoju spremnost da aktivno sudjeluju u realizaciji reformskih procesa ali su također kazali kako očekuju i od Europske unije da se aktivnije involvira i angažira u državama Zapadnog Balkana kako one ne bi pale pod ruski i druge utjecaje.

Okruglom stolu nazočilii su između ostalog predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, premijer Sjeverne Makedonije Kovačevski Dimitar, premijer Kosova Kurti Albin, zamjenik premijera Republike Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, brojni ministri iz regiona, te predstavnici međunarodne zajednice.

Kopirati
Drag cursor here to close