''Snažna preporuka''

Stranci poručili Gradskom vijeću Mostara da se usvoji nametnuti Statut

''Predstavnici Međunarodne zajednice kao garanti provedbe Sporazuma, pozivaju sve aktere da poštuju potpisani dogovor i Sporazum i pozivaju Gradsko vijeće Grada Mostara da usvoji Statut koji je 2004. godine donio Visoki predstavnik.''
Vijesti / Politika | 30. 03. 2023. u 12:10 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Predstavnici Međunarodne zajednice kao garanti provedbe Sporazuma, pozivaju sve aktere da poštuju potpisani dogovor i Sporazum i pozivaju Gradsko vijeće Grada Mostara da usvoji Statut koji je 2004. godine donio Visoki predstavnik i Statut Grada Mostara koji predstavlja aneks Političkog sporazuma za Mostar iz 2020. godine u okviru iste tačke dnevnog reda'', naveli su predstavnici međunarodne zajednice u BiH u odgovoru predsjedniku GO SDA Mostar Salemu Mariću.

Inače, nakon pisma koje je u ime Stranke demokratske akcije Mostar 27. veljače 2023. godine uputio i potpisao predsjednik GO SDA Mostar Salem Marić na adrese predstavnika Međunarodne zajednice (EU, Ureda Visokog predstavnika u BiH, OSCE-a, Ambasade SAD-a, Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske) u kome se traži da kod usvajanja Statuta Grada Mostara potpisnici Mostarskog sporazuma poštuju isti i da se u skladu snjim usvoji Statut Grada Mostara od predstavnika Međunarodne zajednice poslan je odgovor.

Usvojiti Statut iz 2004. godine

''U odgovoru prema predsjedniku GO SDA Mostar, predstavnici Međunarodne zajednice kao garanti provedbe Sporazuma, pozivaju sve aktere da poštuju potpisani dogovor i Sporazum i pozivaju Gradsko vijeće Grada Mostara da usvoji Statut koji je 2004. godine donio Visoki predstavnik i Statut Grada Mostara koji predstavlja aneks Političkog sporazuma za Mostar iz 2020.godine u okviru iste tačke dnevnog reda'', navode u odgovoru.

Prepoznajući da su i SDA i HDZ BiH potpisnici Političkog sporazuma za Mostar predstavnici međunarodne zajednice u BiH i u svojstvu svjedoka Sporazuma, upućuju snažnu preporuku da Gradsko vijeće Grada Mostara usvoji Statut Grada Mostara na jednoj od narednih sjednica.

''U skladu sa OHR-ovom konkretnom preporukom i tumačenjem, pozivamo Gradsko vijeće Grada Mostara da usvoji Statut koji je 2004. godine donio Visoki predstavnik i Statut Grada Mostara koji predstavlja aneks Političkog sporazuma za Mostar iz 2020. godine, u okviru iste tačke dnevnog reda. Od naročite je važnosti da se oba dokumenta usvoje u okviru iste tačke dnevnog reda, pošto Statut iz 2004.sada nije u skladu sa važećim Izbornim zakonom'', naveli su stranci u odgovoru Salemu Mariću.

Potencijalni amandmani

Dodaju i kako podržavaju i potiču političke aktere da razgovaraju i usvoje potencijalne amandmane na Statut.

''Oni bi ojačali dobro upravljanje i jedinstvo Grada, nakon usvajanja Statuta Grada Mostara u potpunosti, kao aneksa Mostarskog sporazuma, od strane Gradskog vijeća Grada Mostara i nakon što Ustavni sud BIH zaprimi obavijest o koracima poduzetim na provedbi njegove Odluke br.9/09, od 26.11.2010.godine'', stoji u odgovoru kojeg potpisuju veleposlanik Johann Sattler u ime Delegacije Europske unije u BiH, Ambasador Michael J.Murphy ispred veleposlanik SAD-a, veleposlanik Brian Aggeler ispred Misije OSCE-a, veleposlanik Julian Reilly ispred veleposlanstva Velike Britanije, te Cristian Schmidt Visoki predstavnik u BiH''.

Pali prijedlozi na sjednici

Podsjetimo, na 29. sjednici Gradskog vijeća grada Mostara palo je svih pet prijedloga izmjena, ali i prihvaćanja starog statuta Mostara koji je ranije nametnula međunarodna uprava u BiH zbog podjele između vodeće hrvatske i bošnjačke stranke HDZ-a BiH i SDA koje su se 2020. obvezale donijeti glavni gradski dokument.

U gradu na Neretvi na snazi je statut koji je nametnuo visoki međunarodni predstavnik Paddy Ashodwn 2004. Dio odredbi koje se odnose na izborni proces zbog prigovora hrvatske strane osporio je ustavni sud BiH 2010.

Zbog toga se u Mostaru lokalni izbori nisu mogli održati sve do 2020. kada su uz posredovanje EU-a i SAD-a dogovorene izmjene izbornih propisa.

Potom je izabrano gradsko vijeće i gradonačelnik Mario Kordić te je potpisan Mostarski sporazum kojim su se HDZ BiH i SDA obvezali izmijeniti statut i donijeti izmjene izbornog zakona BiH kako bi se prestalo s preglasavanjem Hrvata u BiH na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda. Ništa od toga nije provedeno.

Na 29. sjednici gradskog vijeća Mostara našla su se dva prijedloga statuta HDZ-a BiH, po jedan SDA i SDP-a BiH, kao i zastupnice Adele Gosto. Nijedan od tih prijedloga nije dobio dovoljnu dvotrećinsku većinu.

HDZ BiH, kao najsnažnija stranka u vijeću je bila suzdržana oko svih prijedloga, a njihovi predstavnici su tvrdili da je narušena procedura donošenja statuta. SDA je podržala svoj i prvi prijedlog HDZ-a BiH.

Vijeće će biti u stanju uvesti novi statut

No, gradonačelnik Kordić bio je zadovoljan ishodom glasovanja jer bi se, tvrdi, prihvaćanjem predloženog statuta iz Mostarskoga sporazuma stvorili problemi u funkcioniranju gradske uprave.

"Drago mi je da nije usvojen po defaultu neki prijedlog statuta iz političkog sporazuma jer smo s odmakom od dvije godine vidjeli sve njegove manjkavosti. To nažalost nije bio sporazum kojim su se dobila rješenja da Mostar normalno funkcionira", rekao je Kordić.

Uvjeren je da će vijeće biti u stanju donijeti novi statut. "S obzirom da imamo gradsko vijeće posve je normalno da se kroz redovitu proceduru donese taj dokument i pošaljemo poruku o uspješnoj priči iz Mostara i normalnom, demokratskom funkcioniranju vijeća", dodao je.

Predsjednik gradskog vijeća Salem Marić izrazio je očekivanje da će se vijeće 'opametiti te brzo uz potporu međunarodne zajednice doći do rješenja'.

HDZ BiH i SDA čine vladajuću većinu u Mostaru, no nakon posljednjih općih izbora iz listopada prošle godine ove su se stranke udaljile i međusobno se isključuju iz vlasti na višim razinama vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close