Prepucavanja

Što su Izetbegović i Zvizdić poručili Dodiku?

Poručili su, između ostaloga, da je odnos režima u entitetu RS uvreda za svakog građanina.
Vijesti / Politika | 27. 10. 2021. u 19:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić i Bakir Izetbegović reagirali su na optužbe predsjednika SNSD-a Milorada Dodika u NSRS da su uputili "strašnu uvredu RS-u i srpskom narodu".

Dodik se referirao na pismo u kojem su Izetbegović i Zvizdić, između ostalog, podsjetili lidere EU, šefove parlamenata država članica EU, Kongresa SAD-a i ostalih relevantnih institucija na notornu činjenicu da Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS žive u uvjetima aparthejda.

Zvizdić i Izetbegović u odgovoru Dodiku navode kako je "svima koji su pročitali pismo jasno da nismo optužili srpski narod za ono što radi režim u entitetu RS, predvođen Miloradom Dodikom. Upravo je odnos tog režima uvreda za svakog građanina entiteta RS – Bošnjaka, Hrvata, Srbina i sve pravdoljubive ljude bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost".

''Uvreda spram svih njih, a naročito spram Bošnjaka i Hrvata, jeste, recimo, tjerati ih da slave 9. siječanj, dan kada su srpski zastupnici u takozvanoj Skupštini srpskog naroda u Bosni i Hercegovini odlučili da se teritorijalno odvoje od Bošnjaka i Hrvata i kada je započeto masovno etničko čišćenje dijela Bosne i Hercegovine.

Uvreda je negirati genocid, vrijeđati žrtve i porodice tvrdnjama o „praznim tabutima“.

Uvreda je vrijeđati časnog biskupa Franju Komaricu, govoriti za ezan da je „arlaukanje“, kao što je uvreda i da se Bošnjacima uskrati čak i pravo da budu narod, pa ih se nazivajući ih muslimanima želi svesti na vjersku grupu.

Uvreda je po pravoslavnim običajima osveštavati škole i entitetske institucije, slaviti njihove pravoslavne krsne slave, iako one pripadaju i muslimanima, katolicima, židovima i svim ostalim građanima, bez obzira na njihovo vjersko opredjeljenje'', navodi se u odgovoru Izetbegovića i Zvizdića Dodiku.

Nadalje, navode kako je uvreda tretirati stanovnike RS-a koji nisu Srbi kao građane drugog reda oduzimanjem prava na rad u entitetskim institucijama, što je pravo zagarantirano i Ustavom RS-a.

''U entitetskim institucijama je zaposleno tek tri posto onih koji nisu Srbi, a kojih prema rezultatima posljednjeg Popisa stanovništva ima 18 posto na prostoru entiteta RS.

Uvreda je izgraditi crkvu u dvorištu Fate Orlović, kojoj je u ratu ubijen suprug i više od 20 članova obitelji, i ismijavati se, kako je to Dodik radio, tvrdeći da će biti izdate sve potrebne dozvole i da crkva, unatoč sudskim presudama, nikada neće biti uklonjena.

Uvreda je dodijeliti entitetska odlikovanja presuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku.

Uvreda je oduzimati pravo bošnjačkoj djeci da svoj jezik zovu bosanskim, onako kako im je Ustav to zagarantirao.

Uvreda je tolerirati napade na povratnike, koji su učestali u tom entitetu i koji po pravilu ne bivaju rasvijetljeni i procesuirani.

I uvreda je za svakog normalnog čovjeka pokušaj pojedinih političara, poput Milorada Dodika, da dominaciju nad ostalima i očigledan aparthejd predstavljaju kao svoje pravo. Takvi se osjećaju uskraćenim, obespravljenim, uvrijeđenim ako im se ne dopušta da drugima uskraćuju prava i da ih vrijeđaju.

Naša je obaveza da ih s vremenom, za naše i njihovo dobro, odučimo od ovakvog necivilizacijskog odnosa i ponašanja'', navodi se u odgovoru.

Kopirati
Drag cursor here to close