Narodna skupština Republike Srpske,

Dodik izvrijeđao opoziciju, ovi napustili skupštinsko zasjedanje

Odlaskom SDS-a dovedena je u pitanje dvotrećinska većina koja je potrebna za usvajanje odluka u nastavku sjednice nakon pauze koja je proglašena zbog uzavrele situacije.
Vijesti / Politika | 27. 10. 2021. u 15:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog uvreda koje član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik uputio opozicijskim poslanicima Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini Republike Srpske, oni su napustili današnje skupštinsko zasjedanje.

Sjednica se danas održava u Banjoj Luci na zahtjev Dodika kako bi se odluke Predsjedništva BiH proglasile štetnim po vitalne entitetske interese Republike Srpske.

Potpredsjednik SDS-a Milan Radović kazao je da je ta stranka bila spremna da podrži inicijative člana Predsjedništva BiH, ali da je to nemoguće jer, osim što je Dodik vrijeđao poslanike, rukovodstvo Skupštine nije im omogućilo da se brane.

Odlaskom SDS-a dovedena je u pitanje dvotrećinska većina koja je potrebna za usvajanje odluka u nastavku sjednice nakon pauze koja je proglašena zbog uzavrele situacije.

U obraćanju Skupštini poslanik grupe "Zajedno za Bosnu i Hercegovinu" u Narodnoj skupštini Republike Srpske Senad Bratić kazao je da postoji iskorak u dobrom pravcu jer je Skupština na prošloj sjednici razmatrala ono što nije u njenoj nadležnosti, a u pitanju je bio prijenos nadležnosti koji je urađen na protuustavan način.

Govoreći o predloženim točkama dnevnog reda, kazao je da za mnoge odluke za koje se poziva na vitalni entitetski interes mogu biti u konačnici štetne po taj bh. entitet jer neke od njih znače investicije i razvoj.

- Odluke koje su usvojili predsjedavajući i član Predsjedništva BiH nisu štetne po vitalni interes bh. entiteta Republika Srpska, štetna je samo ovakva politika koja je dovela da imamo ovakve teme na dnevnom redu - podvukao je Bratić.

Smatra da je potrebna odgovornija politika te je ocijenio da je probleme potrebno rješavati na drugačiji način jer ovakva politika neće pomoći da se poprave ekonomske i socijalne prilike.

Pozvao je da se prestane s ovakvim pristupima jer oni ne donose ništa dobro građanima,  nisu dobri za razvoj i status sugrađana, te je najavio da će ova grupa glasati protiv ovih prijedloga jer na Predsjedništvu BiH donesene odluke nisu štetne po vitalni entitetski interes nego su naprotiv dobre za cijelu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close