Hoće li, ili neće?

Bakir 'objasnio' što je Alija mislio dok je govorio da neće biti rata

''Ako ne želite sukob morate biti spremni za njega''.
Vijesti / Politika | 25. 10. 2021. u 21:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović za federalnu tv kazao je kako ne misli da će u BiH biti rata, ali ''da ne bilo rata moramo biti spremni na njega''.

"Moj otac dok se pripremao za obranu, dok je radio ozbiljne pripreme za obranu, je govorio mirno spavajte, neće biti rata, u namjeri da zaustavi emocije ljudi i da spriječi takav razvoj prilika. I rekao je nešto što mu prebacuju. Ja mislim da neće biti rata, ali da ne bilo rata moramo biti spremni na njega. Dakle jedan od ključnih trenutaka i tog ispipavanja i ispitivanja dokle se može ići jeste ustvari naš odgovor. Dakle ako ne želite sukob morate biti spremni za njega. Ako hoćete da živite, morate biti spremni da umirete. Ako hoćete mir, morate biti spremni na rat. Ja mislim da su ljudi, ogromna masa njih, spremni na sve da ne dopuste da se teritorijalno BiH dalje dijeli. Dakle da neka Srebrenica, Tomašica, Brčko ne bude u kontekstu BiH, da to bude velika Srbija, sasvim sigurno će se uvući postepeno u sukob, možda ne naglo i tko zna kad će se to i kako završiti. Bošnjaci i bosanski patrioti nemaju alternativu kada je u pitanju Bosna i Hercegovina."

Smatra da je Dodikova priča da mu neće muslimani suditi, da cijeli Zapad i Amerika pomažu muslimane da zavladaju, šovinistička.

"Zašto bi, u principu, kršćanske asocijacije pomagale muslimane da zavladaju? Dakle, Bošnjaci i Hrvati, Hrvati su već pomalo odustali, mi još uvijek nismo, borimo se, žive aparthejd u Republici Srpskoj. Ima ih negdje 15% i imaju zajedno 10 puta manje pozicija . Bošnjacima se ne dozvoljava da svoj jezik zovu onako kako je Ustavom definirano. Bilo je toliko napada na povratnike. Definitivno se nad njima dominira. I onda Dodik kaže kako neće dopustiti da se nad Srbima dominira. Nema te dominacije. BiH je zajednička zemlja. Jedan šovinistički, jedan radikalno nacionalistički pristup koji će morati da bude zaustavljen, da napravimo jednu normalnu državu ravnopravnih ljudi, vladavine zakona, itd."

Blokada države

Izetbegović ističe da je blokada državnih institucija, kao i pokušaj prebacivanja nadležnosti na entitet atak na državu.

"Državno Tužiteljstvo je krenulo u neke korake. Pokrenulo je neke optužnice, otvorilo je neke predmete i Dodiku i ostalima i mislim da se definitivno sprema da ide u tom smjeru. 14 je tužitelja zatražilo zajednički da se digne optužnica protiv Dodika i stvari će ići u tom smjeru. I reagirati će i stranci i Amerikanci i OHR i EU i zaustavljat će se ta stvar. I zato Dodik reterira. Jer mu je Vučić vjerojatno to dobro pojasnio, šta se sve sprema. Dodik, odnosno vlast RS-a, je u par navrata pokušala da uzme ono što pripada državi. Rijeke, šume, poljoprivredno zemljište i mi smo ga zaustavljali u tome apelacijama Ustavnom sudu. Ja mislim da mi moramo staviti državnu imovinu potpuno u funkciju. Nama ne vrijedi ovo stanje u koje, recimo, vojarna Jajce 26 godina čeka, a investitori se smjenjuju i dosad smo mogli imati gore hotel s pet zvjezdica i 200 zaposlenih. I tako diljem BiH. To nam stanje ne odgovara. Treba naći elastičan način da državna imovina ostane državna imovina, a da se stavi u funkciju života i investicija. I mi smo spremni da u tom smjeru idemo i takva je i presuda Ustavnog suda po apelaciji rahmetli Tihića. Ona poziva da se tako postupi. S tim da mi nećemo dopustiti da se ta stvar onako u komadu uzme pa da se prenese na entitet, kako su to kanili da urade. Neće čitavo poljoprivredno zemljište dobiti nego samo one dijelove koji se stavljaju u funkciju recimo nekog poljoprivrednog dobra, neke velike investicije. Zašto bismo zabranili da neko napravi elektranu na rijeci? Zašto bismo i Srbiji zabranili da napravi? Samo treba poštovati BiH, Ustav, presudu Ustavnog suda."

Ističe da HDZ-u odgovara sve ovo što rade Milorad Dodik i SNSD.

"Odgovara im da se digne temperatura, da nastane kriza, da nastane strah od crnih scenarija i da se onda kaže ma dajte da više završimo tu stvar. Dajte Čoviću i HDZ-u to što traže i da makar tu stranu smirimo i da ih nemamo protiv sebe. Tako da je to razlog što i surađuju i sada šute. To je ustvari jedna koordinacija u kojoj svako ima svoj dio računa. Dodiku to odgovara da bi radio ovakve stvari, da ima tu šutnju. HDZ-u i onim Hrvatima koje oni predstavljaju to odgovara da bi se stvorio pritisak na mene, na SDA, na probosansku stranu i da im se jednostrano isporuči."

Sastanak s Vučićem

Potvrdio je da namjerava razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u narednom razdoblju.

"Nismo još uvijek precizno dogovorili sastanak. Postoje otpori da se ode na taj sastanak, ali ja ću na taj sastanak otići. Ja ću otići na svaki sastanak koji može spriječiti jedan loši scenarij i mogu utjecati da se stvari smire i idu u pravom smjeru", kazao je Izetbegović gostujući u programu FTV-a.

Na pitanje da li će sastanak biti u Banjoj Luci, Beogradu ili Sarajevu, kazao je kako mu to nije toliko važno.

"Nije meni toliko važno. Kruna mi s glave neće pasti ako odem u Beograd. Kanim razgovarati i postići ovo što sam kazao, da ne dođe do konflikta, da jedni druge bolje razumijemo, da uskladimo interes. Da nije bilo SNSD-a i Dodikove politike ovo bi bila skoro normalna zemlja danas, sa puno boljim životnim standardom, bili bismo pred vratima EU i ušli bi u NATO", izjavio je on.

Kopirati
Drag cursor here to close