Tegeltija

Što se radilo 2020.? Država se hvali Mostarom

"Razriješili smo to pitanje i sada, nakon devet mjeseci, imamo nesmetanu razmjenu roba i usluga", istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara.
Vijesti / Politika | 23. 12. 2020. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu da će ovu godinu čovječanstvo željeti što prije zaboraviti, ali da se BiH uspješno borila s problemom Covida-19 i da je ponosan na zdravstvene radnike.

Tegeltija je na konferenciji za novinare povodom prve godine rada aktualnog Vijeća ministara podsjetio da ovaj saziv formiran godinu dana nakon općih izbora, da je izabran nepotpuno Vijeće i da su kompletirani tek polovinom ove godine.

"Imali smo suglasnost s entitetskim premijerima. Nažalost nakon 100 dana morali smo promijeniti ciljeve i morali smo da mijenjamo politike. Problem s pandemijom virusa korona natjerao nas je da mijenjamo politike i ciljeve i uđemo u borbu za život građana i borbu za ekonomiju", naglasio je Tegeltija.

Istaknuo je kako su s vladama entiteta usuglašene neke od ključnih mjera.

"Zdravstveni sektor je trebalo da se prilagodi situaciji i bilo je potrebno da nađemo način kako da se prilagodimo ekonomiji. Morali smo pooštriti mjere ulaska u BiH, a bile su to teške odluke sve sa ciljem da se omogući priprema za zdravstveni sektor", pojasnio je Tegeltija.

Naveo je kako je potrebno riješiti sustav opskrbe, jer je BiH prijetilo da ostane blokirana ekonomski.

MMF i pregovori

"Razriješili smo to pitanje i sada, nakon devet mjeseci, imamo nesmetanu razmjenu roba i usluga", istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara.

Tegeltija je naveo da se pristupilo i pregovorima sa međunarodnim financijskim institucijama, a da su ta sredstva proslijeđena entitetima s ciljem da nadomjeste gubitak javnih prihoda i da pruže podršku realnom sektoru.

Rekao je kako smatra da ne postoje velike šanse da će BiH do 8. siječnja postići suglasnost za aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) te da uvjeti MMF-a u nekim elementima nisu usklađeni s ciljevima tog aranžmana.

''Neće biti prvi put da se u prvom krugu pregovora ne postigne dogovor s MMF-om u vezi s aranžmanom. Imamo otvorenih šest pitanja, od kojih je jedno s Vladom Federacije BiH, a ostala su iz Republike Srpske'', pojasnio je Tegeltija.

Istakao je kako se pregovaralo u teškim uvjetima, putem video-linka te da je bilo potrebno malo strpljenja. 

''Postavljeni su ciljevi protiv kojih nitko nije imao primjedbi, ali koji nemaju ništa s ključnim ciljem, a to je borba protiv Covida-19'', kazao je Tegletija te dodao da postoji mogućnost da se pregovori nastave i nakon 8. siječnja.

Kandidatski status 2021.

U početku suočavanja s pandemijom bilo je neophodno, dodao je, osigurati sustav opskrbe jer je prijetilo da BiH ostane blokirana te da ne može dobavljati robu, kao ni izvoziti je, ali to je riješeno i danas nakon devet mjeseci kada su udari koronavirusa najgori BiH ima stabilno snabdijevanje.

Video: Tegeltija: U godini pandemije ciljevi Vijeća ministara BiH su se promijenili

Osigurana su dodatna financijska sredstva i obavljeni pregovori s međunarodnim financijskim institucijama čime je osigurano 700 milijuna eura, od čega 330 milijuna eura preko Mehanizma brze intervencije Međunarodnog monetarnog fonda, 250 milijuna eura od Europske unije, 80 milijuna eura od Europske komisije te 30 milijuna eura od Svjetske banke za podršku zdravstvenom sektoru i sve je otišlo entitetima.

Kaže da je ponosan na činjenicu da sada komesari Europske unije govore o datumu dobivanja kandidatskog statusa za članstvo u EU jer se do sada govorio o uvjetima koje BiH treba ispuniti za to, a sada je sve izvjesnije da bi BiH kandidatski status mogla dobiti 2021. godine.

Rekao je kako su riješene neke stvari koje su čekale na rješenje posljednjih 10 ili 12 godina, a kao najvažnije izdvojio je postizanje dogovora oko izbora u Mostaru  i donošenje Strategija javne uprave, a preostalo je da se donesu još tri zakonska rješenja koja se usko vežu za dobivanje kandidatskog statusa.

Kopirati
Drag cursor here to close