Izgradnja mHE

Bunski kanali: Građane zanima što kandidati za Gradsko vijeće misle o izgradnji hidrocentrala

Rok za dostavu odgovora je 15. prosinca 2020. godine, a nakon toga će ekološka udruga ''Majski cvijet'' javno objaviti odgovore svih kandidata kao i informaciju koji kandidati se nisu izjasnili tj.poslali svoj odgovor.
Gospodarstvo / Ekologija | 09. 12. 2020. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekološka udruga Majski cvijet poslala je otvoreno pismo na adrese 370 kandidata za vijećnike Gradskog vijeća Mostara na predstojećim lokalnim izborima.

U otvorenom pismu ponudili su kandidatima da potpišu izjavu kojom se javno obavezuju da će borbu za Bunske kanale i zaustavljanje gradnje minihidroelektrana na tom spomeniku prirode staviti na listu svojih prioriteta, ako budu izabrani na mjesto za koje se kandiduju.

''Grad Mostar 12 godina nije imao lokalnu vlast koja bi odlučivala o pitanju zaštite životne sredine što je i dovelo do brojnih propusta i neregularnosti. Smatramo da Gradsko vijeće u budućem sazivu ima ogromnu odgovornost I obavještavamo Vas da ćemo, ako za to bude potrebe, svoju borbu nastaviti i na međunarodnim sudovima kada iscrpimo sve pravne mogućnosti u Bosni i Hercegovini. Također, svjesni smo da svaki vijećnik u skladu sa svojim dužnostima i obvezama može/mora odgovorno obnašati ovo časno zvanje i djelovati u skladu sa interesima građana koje predstavlja i zato očekujemo da će podići glas protiv načinjenih neregularnosti i zauzeti se za zaštitu Bunskih kanala, spomenika prirode'', navode članovi ekološke udruge „Majski cvijet“.

Rok za dostavu odgovora je 15. prosinca 2020. godine, a nakon toga će ekološka udruga ''Majski cvijet'' javno objaviti odgovore svih kandidata kao i informaciju koji kandidati se nisu izjasnili tj.poslali svoj odgovor.

Podsjećamo, već nekoliko godina traje pravna borba protiv izgradnje mHE na Bunskim kanalima, a nakon što je ekološka udruga Majski cvijet uočila cijeli niz nepravilnosti I proceduralnih pogrešaka prigodom dodjele koncesije, počevši od kršenja procedura i propisa usvajanjem Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Mostara koji nije usuglašen sa postojećim Planom BiH iz 1980.godine te objave Prostornog plana u Službenom glasniku koji nije prethodno potpisan od strane predsjednika Gradskog vijeća.

U listopadu je Kantonalni sud u Sarajevu donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije mHE na Bunskim kanalima, te se postupak mora ponovo provesti.

Također, Odjel za urbanizam Grada Mostara je dva puta donio rješenje kojim odbija izdati urbanističku suglasnost investitoru za izgradnju mHE Buna 1 i 2, a nakon što je ekološka udruga ''Majski cvijet'' dostavila neophodnu dokumentaciju i peticiju sa 5000 potpisa građana protiv izgradnje ove dvije mHE, priopćeno je iz ekološke udruge ''Majski cvijet''.

Kopirati
Drag cursor here to close