Sjednica

Statut: Čas posla za još jedno odgađanje

Mostarski je Statut uglavljen u sporazum SDA i HDZ-a BiH koji je potpisan u Mostaru u ljeto 2020. godine čime su se stran(k)e obvezale za njegovo usvajanje i izmjene.
Vijesti / Politika | 29. 12. 2022. u 11:04 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do sredine siječnja sljedeće godine klubovi vijećnika u Gradskom vijeću grada Mostara  imaju mogućnost da dostave prijedlog izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara.

Potom će Povjerenstvo za statut, pravna akta i nadzor zakonitosti će predložiti Gradskom vijeću izmjene i dopune statuta, a onda će OHR dobiti pismo iz Vijeća.

Inače, u stručnu službu vijeća do sada su pristigla dva prijedloga za izmjene i dopune statuta i to od Koalicije za Mostar predvođene SDA i od Kluba HDZ-a BiH.

Inače, mostarski je Statut uglavljen u sporazum SDA i HDZ-a BiH koji je potpisan u Mostaru u ljeto 2020. godine čime su se stran(k)e obvezale za njegovo usvajanje i izmjene.

Iako je Statut bio u programu rada Vijeća prošle godine kao jedna od prioritetnih točaka i iako se to pitanje potezalo na pojedinim sjednicama do danas nije urađeno ništa.

Inače, Statut je 15. ožujka 2004. nametnuo tadašnji visoki predstavnik Pady Ashdown nakon što je više puta produžavao rad povjerenstva za njegovu izradu.

Prva utemeljiteljska sjednica Povjerenstva za izradu statuta Grada Mostara održana je 22. travnja 2003. godine. Tadašnje članove Povjerenstva činili su Josip Merdžo, Edin Mušić, Bakir Krpo, Erna Cipro, Ilija Filipović, Damir Sadović, Vladimir Trninić, Radim Andrić, a na ovoj utemeljiteljskoj sjednici kako je tada navedeno, nazočili su i zamjenici Visokog predstavnika Enver Schomberg i Jean Pierre Bercot, te tadašnji gradonačelnik Mostara Hamdija Jahić, zatim dogradonačelnik Ljubo Bešlić, predsjednik Gradskog vijeća Ante Vidačak, te članovi tajništva sastavljenog od predstavnika OHR-a OESS-a i Gradskog poglavarstva.

Statut je bio i predmetom predizborne kampanje uoči povijesnih mostarskih izbora održanih nakon duge pauze od biranja. Stranke su tada govorile kako su spremne raditi na izmjenama Statuta.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close