Sučeljavanje

Neće ići tako lako: Što stranke pred izbore kažu o Statutu Mostara

Stranke koje su zamoljene da svoje predizborne vizije predstave čitateljima portala Bljesak.info suglasne su da Statut treba mijenjati, ali nisu složni kako niti su uvjereni da će to ići tako glatko…
Vijesti / Politika | 04. 12. 2020. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Statut Grada Mostara točka je oko koje će se sigurno lomiti koplja u novom Gradskom vijeću Grada Mostara. Stranke koje su zamoljene da svoje predizborne vizije predstave čitateljima portala Bljesak.info suglasne su da njega treba mijenjati, ali nisu svi uvjereni da će to ići tako glatko kako se predstavlja u javnosti.

HDZ BiH smatra kako će ''u svakom slučaju doći do izmjena Statuta Grada Mostara''.

Realan odraz Grada

''Mora doći do promjene Statuta. Statut je najviši pravni akt jedinice lokalne samouprave, ali je isto tako i podzakonski pravni akt koji mora biti usklađen sa zakonima iznad, što sada nije slučaj. Prema tome, nije pitanje hoće li nego kada, jer zakon tako nalaže. Trenutno važeći Statut, je 2004. godine od strane OHR nametnuti dokument, koji nije raspravljen niti usvojen u Gradskom vijeću Grada Mostara'', navodi HDZ BiH, koji tvrdi da će ''inzistirati na prijedlogu potpunog novog statuta, a ne kozmetičkim promjenama postojećeg''.

''Statut mora biti realan odraz Grada Mostara, a ne nečijih osobnih želja ili političkih ambicija'', navode iz HDZ-a BiH.

Hrvatska republikanska stranka kaže kako do promjena Statuta mora doći.

''Sadašnji Statut Grada Mostara nije izraz volje građana Grada Mostara, nego je nametnut Odlukom Visokog predstavnika u BiH. Prijedlog izmjena Statuta dogovoren između HDZ-a i SDA, ne doprinosi poboljšanju funkcioniranja Grada, nego otvara prostor daljnjoj korupciji i nepotizmu, što ponajbolje potvrđuje prijedlog uvođenja prava veta gradskim područjima. Novi Statut Grada Mostara mora i treba sadržavati odredbe koje će osigurati potpunu ravnopravnost naroda i građana, kako to priliči svakoj multinacionalnoj sredini u Europi'', navodi HRS.

Republikanci navode kako ''Mostar ne smije biti nikakav izuzetak u Bosni i Hercegovini, ali Mostar može i mora biti primjer kako se treba i može urediti Grad u kojem su svi narodi i građani ravnopravni''.

''Zato se zalažemo da se ovakva rješenja primjene u Travniku što je obveza po Washintonskom sporazumu, kao i u svim drugim multinacionalnim sredinama u Bosni i Hercegovini'', navodi HRS.

Statut mijenjati, ali…

Koalicija za Mostar 2020 - SDA, SBB , DF, SBiH, SBB kaže kako ''duboko vjeruju'' da će doći do izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara onako kako je precizirano Sporazumom koji je predsjednik Gradske organizacije, jedne od članica Koalicije potpisao s predsjednikom Gradske organizacije HDZ Mostar u srpnju ove godine, uz potpise predstavnika međunarodne zajednice kao garanta provođenja Sporazuma''.

HDZ 1990 podsjeća kako važeći Statut Mostara nije usvojen od Gradskoga vijeća nego je nametnut, ''pa bi prije izmjena ili dopuna, isti trebala usvojiti nova predstavnička vlast''.

''Tek poslije usvajanja bi se mogle izvršiti njegove izmjene i dopune, sukladno presudi Ustavnog suda i pozitivnim Izbornim zakonu BiH. Izborni zakon regulira nacionalnu strukturu Vijeća i zastupljenost po Gradskim područjima. Nakon konstituiranja novoga Vijeća prema postojećem Statutu, može se pokrenuti procedura za usvajanje novoga, čiji nacrt smo vidjeli u medijima. Za donošenje Statuta potrebna je 2/3 većina. Što se tiče HDZ-a 1990, Statut svakako treba mijenjati, ali ne na način kako su to zamislile stranke na vlasti, nego prilagođen realnim potrebama Grada, Da bi Grad profunkcionirao morati će se sistemski i kadrovski reorganizirati Gradska uprava i Javna komunalna poduzeća I od tromoga i neučinkovitoga administrativnoga aparata ustrojiti stručni i učinkoviti javni servis. Svjesni smo da će izmjena Statuta biti dugotrajan i mukotrpan proces, ali reforme ovoga tipa se moraju sprovesti. Jer bez strukturnih reformi i promjene vlasti u Mostaru, nije moguć niti društveni niti gospodarski razvoj i napredak'', navodi HDZ 1990.

Novi prijedlog

Koalicija Mostar moj dom, koju čine HSP – HSP BiH – HKDU-HRAST, kažu kako Mostar mora dobiti Statut i da osnovna zadaća novog saziva Gradskog vijeća treba biti donošenje Statuta grada Mostara.

''Time bi postavili osnovne preduvjete da i Mostar bude kao i sve druge lokalne samouprave u BiH, iako znamo da i sama Bosna i Hercegovina nema svoj ustav donesen u parlamentu već se dio Mirovnog sporazuma iz Pariza (aneks IV) koristi kao Ustav, uz tumačenja Visokog predstavnika. Ono što je najveći nedostatak današnjeg nametnutog Statuta Mostara je da nema definiranu mjesnu samoupravu, mjesne zajednice, kao jedinog djela sustava gdje građani neposredno odlučuju o pitanjima bitnim za život'', naveli su iz ove koalicije.

Naša stranka kaže kako se novi Statut mora usvojiti, prije ili kasnije.

''Ono što mi možemo već sada reći je da ćemo glasovati protiv HDZ/SDA prijedloga Statuta koji je javnosti objelodanjen kao dio Sporazuma za Mostar koji je između dvije spomenute stranke potpisan u junu ove godine. Umjesto njihovog Statuta, ponudit ćemo naš prijedlog koji će prije svega počivati i polaziti od ideje jedinstvenog i cjelovitog Mostara bez jačanja nadležnosti i ovlasti gradskih područja'', rečeno je iz Naše stranke.

24 ruke

Iz koalicije Pravo na grad podsjećaju kako do izmjene Statuta Grada Mostara može doći jedino dvotrećinskom većinom glasova, dakle, s 24 ruke.

''Trenutno ne možemo znati hoće li to itko osigurati. To se ne može postići sam nego u nekoj koaliciji, suradnji. Bit će zaista zanimljivo pratiti tko će biti s kim i zbog čega, od toga će sve ovisiti. Trenutno to ne može pogoditi ni najbolji vrač, nitko od političkih aktera nije se izmjerio dvanaest godina. Mnogo toga se desilo u međuvremenu, više loših stvari nego dobrih, nažalost. Jednu stvar ćemo odmah inicirati, vraćanje mjesnih zajednica u Statut. Za to treba dvotrećinska većina. Zagovarat ćemo vraćanje mjesnih zajednica u Statut Mostara, njihovu modernu primjenu na terenu u organizacijskom, informacijskom i sadržajnom smislu. Zagovaramo vraćanje života u mjesne zajednice u pravnom i financijskom smislu. Želimo ih pretvoriti u sadržajne i organizacijske ćelije na terenu, bilo da se radi o sportskim aktivnostima, kulturnom sadržaju, edukaciji bilo koje vrste. Nije moguće upravljati gradom ako njegove najniže ćelije nisu razvijene i ako ne postoji uspostavljen sustav kontrole i provedbi aktivnosti na terenu. Bilo da se radi o svakodnevnim aktivnostima ili provedbi aktivnosti u kriznim situacijama, sustav mora funkcionirati. Zahtijevamo provedbu organizacije stanara i mjesnih zajednica na terenu, radi rješavanja trenutnih i budućih izazova'', navela je koalicija Pravo na grad.

Kopirati
Drag cursor here to close