Popapala maca...

Evo tko nije rekao riječ u Gradskom vijeću Mostara

Vijećnik Zlatko Guzin, koji je bio kandidat za gradonačelnika, postavio je samo jedno pitanje i bio je bez inicijativa.
Vijesti / Politika | 29. 12. 2022. u 08:56 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako za neke vijećnike i jesu čuli, Mostarci ih nisu mogli čuti jer je službena analiza vijećničkih pitanja i inicijativa za 2021. godinu pokazala da neki od njih nisu šetali do govornice. To što vijećnici ne mogu u mikrofon govoriti s mjesta, to je neka druga priča o pokidanim kablovima.

Naime, analiza je pokazala kako neki vijećnici nisu u prošloj godini rekli niti riječ.

Rekorder

Tako je Vladimir Čabrilo rekorder. Bio je lani bez pitanja i bez inicijativa. Dok je Ibro Husnić bolji samo za jednu inicijativu. Pitanja nije postavljao.

S druge strane, pitanjima su zatrpavali Silvio Bubalo sa 26 pitanja, Boška Ćavar sa 25, Vesna Šunjić sa 24 postavljena pitanja te Irma Baralija sa 23 pitanja.

Šunjić je s 12 inicijativa predvodi ljestvicu po broju postavljenih inicijativa a po 11 inicijativa podnijeli su Bubalo, Anel Kljako te Sanel Žuljević.

Bez pitanja i sa samo jednom inicijativom u prošloj godini bio je predsjedatelj Gradskog vijeća Salem Marić, a njegovi zamjenici Ivan Zelenika i Velibor Milivojević u donjem su dijelu ljestvice po aktivnosti. Naime, Zelenika je postavio pet pitanja i iznio 5 inicijativa dok je Milivojević postavio osam pitanja i podnio dvije inicijative.

Zamalo gradonačelnik s jednim pitanjem

Vijećnik Zlatko Guzin, koji je bio kandidat za gradonačelnika, postavio je samo jedno pitanje i bio je bez inicijativa.

Dva pitanja postavila je Adela Gosto uz tri inicijative jednako kao i Nataša Jekić. Miljana Kovačević ima pak inicijativu manje od kolegica vijećnica uz isti broj pitanja.

Tri pitanja i pet inicijativa broji Haris Nazdraić

Četiri pitanja postavili su Alis Čolaković, Nazif Derviškadić, Lamija Duranović, Adem Macić te Jasmin Pandur.

Uz Zeleniku pet pitanja postavili su Mirza Drežnjak i Goran Bošnjak koji imaju po osam inicijativa.

  / Izvor: Gradsko vijeće Grada Mostara

Snježana Brkić postavila je šest pitanja uz tri inicijative, a Stanko Ćosić imao je sedam pitanja, uz četiri inicijative.

Tomislav Primorac, najstariji vijećnik mostarskog Gradskog vijeća, bilježi osam pitanja i tri inicijative, a osam puta je nešto pitao i Kljako.

Devet je pitanja, uz tri inicijative, zabilježio Kažimir Milićević a pitalice s preko deset pitanja su Damir Šunjić (13) Arman Zalihić (12) Sanel Žuljević (12) Slaven Bevanda (15).

I Grad šuti

S druge strane, ni Grad se nije proslavio u odgovaranju vijećnicima na pitanja i inicijative.

Primjerice, Baraliji su ostali dužni 16 odgovora, Bubalu 18, Ćavar 12, Šunjiću devet.

Grad je u deset slučajeva ostao potpuno nijem na podnesene inicijative, a vijećnik Guzin, iako je postavio samo jedno pitanje lani, nikada nije dobio odgovor.

Podsjetimo, nisu ni građani 2021. godine pokazivali veliko zanimanje za rad Gradsko vijeća. Tako su statistike gledanja izravnog prijenosa sjednica i njihovih pregleda na YouTube pokazale kako građane baš i ne zanima ni govor ni šutnja onih koje su posjeli u vijeće.

Godinu 2021. kanal je okončao sa 595 pretplatnika a uglavnom je prijenose uživo mostarskih zasjedanja gledalo 70-tak ljudi.

Najgledanije sjednice mostarskog Gradskog vijeća na službenom YouTube kanalu bilježili su prijenosi prve sjednice na kojima se raspravljalo kako do gradonačelnika, treba li uvesti rotaciju na tu dužnost i kako do statuta.

Šutnja, nerad i zavirivanje

Ove je pak godine bilo više zavirivanja u sjednice, a najviše je zanimanja javnosti privukla sjednica održana 17. veljače 2022.

Nju je pogledalo 7.139 ljudi, a na dnevnom redu te sjednice, između ostalog, našle su se odluke o donošenju i provođenju izmjena i dopuna prostornog plana općine Mostar, kreditno zaduženje te suglasnost za imenovanje članova nadzornih odbora gradskih poduzeća.

Nije zgoreg podsjetiti da su šutljivci u Vijeću zanemarili plan rada vijeća za ovu godinu pa je ostalo neodrađeno puno posla. No, budući da i građani i vijećnici šute, čini se da su šutnja i nerad svima dobrodošli.

Kopirati
Drag cursor here to close