'Granica postoji'

Srbi opet izašli na međuentitetsku liniju

Mediji iz RS-a tvrde da je na skupu bilo 2.000 ljudi.
Vijesti / Politika | 06. 10. 2023. u 19:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Srna / Srbi opet izašli na međuentitetsku liniju

U mjesnoj zajednici Turić u Pelagićevu održani su prosvjedi koji se u Republici Srpskoj organizuju nekoliko tjedana unatrag, s ciljem slanja poruke da granice u Bosni i Hercegovini postoje.

Vlasti RS-a ove prosvjede nazivaju mirnim skupom podrške institucijama BiH, no u suštini je to podrška Miloradu Dodiku te je on i optužnica protiv njega glavni razlog pokretanja ovakvih protesta.

Mediji iz RS-a tvrde da je na skupu bilo 2.000 ljudi.

Skupu su, osim građana i predstavnika okolnih općina i gradova, nazočili ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić, načelnik općine Pelagićevo Slavko Tešić i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banja Luka Vlado Đajić.

Skupovi "Granica postoji" do sada su održani u Doboju, Istočnom Starom Gradu, Ribniku, Foči, Oštroj Luci, Vlasenici, Istočnom Sarajevu, Loparama i Nevesinju.

Do ovakvih prosvjeda na administrativnoj liniji između dva entiteta je došlo nakon što su zabranjeni prosvjedi ispred državnog suda i tužiteljstva koji su trebali biti održani nakon optužnice protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika.

Međunarodni dužnosnici su upozorili da je riječ o režiranim okupljanjima, a što su spočitali predsjedniku RS Miloradu Dodiku, kao i članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović i drugim dužnosnicima iz RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close