Podrška Dodiku i Lukiću

Nevesinje: Jedinstvo srpskog naroda i srpsko viteštvo mogu očuvati Republiku Srpsku

Skup na ''međuentitetskoj granici'' kod Nevesinja organiziran je kao podrška za Milorada Dodika i Miloša Lukića protiv kojih je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu.
Vijesti / Flash | 01. 09. 2023. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Nevesinju se danas okupilo nekoliko stotina građana i blokiralo prometnicu na pola sata kako bi iskazali podršku Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću protiv kojih je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu.

Organizatori su potvrdili da su na skup kod Nevesinja, osim Nevesinjaca, stigli građani iz Trebinja, Gacka, Bileće, Berkovića i Ljubinja.

Na međuentitetsku granicu izašla je  i specijalna policija Republike Srpske.

"Naše današnje mirno okupljanje nije samo rezultat otpora koji se mora pružiti okupatoru i koji je naš narod uvijek pružao. Mi smo se borili za Republiku Srpsku da bi naš narod u slobodi i miru mogao da odlučuje o ovoj zemlji! I današnje okupljanje je dokaz naše pobjede, jednako kako je to i Republika Srpska u kojoj danas živimo", poručili su organizatori.

Foto: Bljesak.info / Prosvjedna šetnja u Nevesinju

Prosvjednom skupu prisustvali su zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija i Ognjen Kuljić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Ljubica Miljanović, zatim glavni tajnik SNSD-a Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, načelnik Gacka Ognjen Milinković, načelnik Nevesinja Milenko Avdalović, te odbornici lokalnih parlamenata.

''Samo je sloga jednog srpskoga naroda i viteštvo srpske vojske stvorilo Republiku Srpsku, sada nam treba to jedinstvo srpskog naroda i to srpsko viteštvo da, na jedna miran način, kažemo da nadamo ono što je naše i da ćemo to očuvati kroz institucije. Treba nam sloga, sloboda, jedinstvo, samo zajedništvom možemo obraniti Republiku Srpsku i njezine institucije'', poručeno je sa skupa u Nevesinju. 

Prosvjedi su također održani na granici s FBiH i u Istočnom Sarajevu, zatim kod Doboja, te u općini Lopare na magistralnom putu između Priboja i Tuzle.

Foto: Bljesak.info / Prosvjedna šetnja u Nevesinju

Skup "Srpska pred sud" prvobitno je bio planiran ispred Suda BiH u Sarajevu, ali je MUP Kantona Sarajevo odbio njihov zahtjev iz sigurnosnih razloga.

Okupljanje je održano unatoč jučerašnjoj najavi ministra unutarnjih poslova BiH Federacije Rame Isaka koji je rekao da okupljanja na entitetskoj liniji i blokiranje cesta neće biti dozvoljeno.

Foto: Bljesak.info / Prosvjedna šetnja u Nevesinju

"Kratko i jasno. Mi to nećemo dozvoliti. Točka: oni ne smiju izaći, ne smiju to uraditi i sve što je u skladu sa zakonom mi ćemo poduzeti. Ako netko postupi nezakonito mi ćemo poduzeti sve mjere i radnje da ih sklonimo s tih pozicija", rekao je Isak u četvrtak.

Povodom okupljanja oglasio se danas i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt na službenom Twitter profilu navodeći kako je neodgovorno 'na međuentitetskoj liniji razgraničenja organizirati političke događaje koji potiču na podjele'.

Foto: Bljesak.info / Prosvjedna šetnja u Nevesinju

"Sloboda kretanja između dva entiteta mora biti osigurana u svakom trenutku. Svi pokušaji da se međuentitetska linija razgraničenja prikaže kao linija razdvajanja BiH predstavljaju jeftinu manipulaciju građanima", naveo je Schmidt u priopćenju.

Foto: Bljesak.info / Prosvjedna šetnja u Nevesinju

Predsjednik RS Milorad Dodik jutros je rekao da “Srbi u FBiH imaju pravo da se okupe na prosvjetnom  skupu u petak u Sarajevu i da odgovornost za sigurnost svih sudionika nose kantonalni organi”.

“Ako daju suglasnost za održavanje skupa, onda snose odgovornost za sigurnost svih sudionika. Ako ne daju, onda šalju poruku na koji način neki mogu da prosvjeduju u Sarajevu pred institucijama, a neki ne mogu”, rekao je Dodik.

Tužiteljstvo BiH podiglo je 11. kolovoza optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Christiana Schmidta.

Foto: Bljesak.info / Prosvjedna šetnja u Nevesinju
Kopirati
Drag cursor here to close