Priopćenje

SNSD: ''Vlada HNŽ diskriminira Srbe''

Može se zaključiti kako su srpski kandidati, godinama unazad, marginalizirani.
Vijesti / Politika | 27. 01. 2022. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Povodom skorašnjeg prijema pripravnika u Vladu HNŽ, a vezano za odnos spomenute Vlade prema srpskoj zajednici u ovoj županiji, Gradski odbor SNSD-a Mostar ističe veliko nezadovoljstvo, te osuđuje kršenje osnovnih prava koja su srpskoj zajednici zagarantirana Ustavom FBiH'', poručuju iz mostarskog SNSD-a.

Pored ovoga, analizirajući retrospektivno događanja, može se zaključiti kako su srpski kandidati, godinama unazad, marginalizirani. Naime, 2017. godine Vlada je primila ukupno 125 pripravnika od čega je svega pet Srba.

Također, 2019/20 ukupno je primljeno 150 pripravnika, od čega je samo jedan kandidat bio srpske nacionalnosti. Dodajemo da su ove godine ti brojevi i statistika još poražavajući. Vlada HNŽ u dva kruga 2021/2022, primila je 168 pripravnika među kojima samo jedan srpske nacionalnosti.

''Ovakav rezultat je još porazniji ako u razmatranje uzmemo činjenicu da su Srbi od kolovoza 2021. godine i službeno konstitutivan narod u HNŽ. Zašto se u HNŽ nastavlja sa diskriminacijskom politikom prema srpskom narodu, je li i ovo pravi pokazatelj položaja srpske zajednice u ''Građanskoj'' BiH'', poručuju u priopćenju.

''Bojimo se da je poruka koja je i ovaj put na ovako ružan način poslana ne samo srbima u HNŽ, nego i čitavoj međunarodnoj zajednici da vlastima HNŽ i FBiH nisu potrebni, ni dobrodošli pripadnici srpske zajednice pa makar to bili i visokoobrazovani građani. Nažalost nada da se možemo izdići iznad stranačkog, nacionalnog,  dičiti se i ponositi i u našoj županiji multinacionalnim i multikulturalnim polako, ako ne i brzo, blijedi i odlazi u nepovrat'', istaknuli su.

''Unatoč svemu navedenom, želimo vjerovati da su u pitanju proceduralne greške, te  pozivamo odgovorne da razmotre u trećem krugu kandidate i srpske nacionalnosti, te usklade svoje odluke i sa Ustavom BiH i HNŽ. Vjerujemo da će i kandidati srpske nacionalnosti imati priliku da kroz vrijedan rad tijekom jedne godine pripravničkog staža steknu određena znanja i iskustva u struci, ali i doprinesu razvoju i prosperitetu svih građana,  kantona i države u cjelini'', zaključili su iz SNSD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close