Čekanje ruku

SNSD skupštini predao četiri dokumenta za prijenos nadležnosti

U sva četiri dokumenta predloženim zaključcima se zadužuje Vlada RS-a da u roku od šest mjeseci pripremi set zakona i propisa, kojima bi uredio navedenu oblast na entitetskoj razini.
Vijesti / Politika | 03. 11. 2021. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SNSD je danas u Narodnu skupštinu Republike Srpske uputio četiri dokumenta u vezi s prijenosom nadležnosti s BiH na entitetsku razinu, objavio je portal Srpskainfo.

Ovi dokumenti trebali bi u Skupštini biti razmatrani sredinom studenog.

Navedena četiri dokumenta nose nazive Informacija o prijenosu nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH, Informacija o prijenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti, Informacija o pravosudnim institucijama BiH i Informacija o prijenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, navodi se.

U sva četiri dokumenta predloženim zaključcima se zadužuje Vlada RS-a da u roku od šest mjeseci pripremi set zakona i propisa, kojima bi uredio navedenu oblast na entitetskoj razini.

Kada je riječ o Informaciji o obrani, predloženo je da Narodna skupština povuče suglasnost na Odluku od 30. kolovoza 2005. i na Odluku o davanju ovlaštenja Vladi RS da potpiše sporazum o prijenosu nadležnosti iz oblasti odbrane na institucije BiH sa Vladom FBiH od 28. prosinca 2005.

''Narodna skupština zadužuje Vladu Republike Srpske da povuče suglasnost na Sporazum o prijenosu nadležnosti iz oblasti obrane na institucije BiH potpisan s Vladom FBiH. Narodna skupština zadužuje Vladu da u roku od šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu zakone iz oblasti obrane i bezbjednosti. Zakon o obrani BiH i Zakon o službi u Oružanim snagama BiH neće se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu zakona iz oblasti obrane i bezbjednosti'', glase predloženi zaključci.

Slično je i s Informacijom o nadležnostima iz oblasti neizravnog oporezivanjima. Narodna skupština također povlači suglasnost koju je zaključkom od 30. listopada 2003. dala da se nadležnost iz oblasti neizravnog oporezivanja prenese na PS BiH kako bi se omogućilo usvajanje Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja BiH.

Nakon toga, Vlada RS bi u NSRS u roku od šest mjeseci uputila zakon o porezu na dodanu vrijednost u Republici Srpskoj i zakon o trošarinama RS, što znači da bi nakon toga zakoni BiH prestali važiti u Srpskoj.

Na identičan način planirano je i vraćanje nadležnosti iz oblasti pravosudnih institucija BiH: Narodna skupština prvo povlači svoju suglasnost iz veljače 2004. godine, potom zadužuje Vladu da povuče suglasnost sa Sporazuma o uspostavljanju VSTV BiH, da NSRS predloži zakon o VSTV RS, a nakon toga u Srpskoj više se ne bi primjenjivao Zakon o VSTV BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close