Dodik

Srpska želi vratiti 83 nadležnosti

Dodik je rekao kako će Republika Srpske razmišljati na koji način pokrenuti pravo predviđeno Poveljom Ujedinjenim nacija o samoopredjeljenju.
Vijesti / Politika | 10. 03. 2021. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je kako su od Republike Srpske ''nepravnim, arogantnim i kriminalnim ponašanjem visokih predstavnika otete 83 nadležnosti i da Srpska želi da ih vrati''.

"Mislimo da BiH može funkcionirati samo ako se te nadležnosti vrate u skladu s Ustavom BiH. Ne tražimo ništa što nije zapisano u relevantnim dokumentima", rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

Dodao je kako je alternativa tome razlaz iz BiH.

Prema njegovim riječima, ako nema volje za spomenutu suradnju, Republika Srpske će razmišljati na koji način pokrenuti pravo predviđeno Poveljom Ujedinjenim nacija o samoopredjeljenju.

"To je Republika Srpska najavila godinama unazad i nećemo od toga odustati, tako da dolazak eventualnog novog visokog predstavnika mora BITI u skladu s Aneksom 10, inače nije prihvatljivo", rekao je Dodik.

Spomenuo JE i današnju posebnu sjednicu Parlamenta Srpske zbog ponovnog pokušaja kršenja Daytonskog sporazuma uvođenjem novog visokog predstavnika bez poštovanja procedura predviđenih Aneksom 10 Daytonskog sporazuma.

"To će usložiti političke odnose na razini BiH. Ono što tražimo je da se poštuje Aneks 10, koji kaže da Vijeće sigurnosti može potvrditi imenovanje visokog predstavnika ako to traže strane potpisnice Aneksa 10", obrazložio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close