Hrvat ili Srbin?

Kako je Petar Miloš pronašao Dodikovo korijenje

Početkom 2007. godine, reporteri splitske "Slobodne Dalmacije", istražujući Dodikovo podrijetlo, našli su se u Studenim Vrilima, selu kod Tomislavgrada.
Vijesti / Politika | 02. 11. 2021. u 21:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada su Milorad Dodik i njegov SNSD 2006. godine ponovo preuzeli vlast u Republici Srpskoj, Dodik je od nekadašnjeg multietničara i jugonostalgičara postao gorljivi nacionalist i veliki Srbin, piše BN.

U jednom intervjuu za RTRS, neposredno nakon što je postao premijer po drugi put, Dodik je javno pred kamerama priznao da su ga njegova djeca "učila srpstvu".

Političkim istupima u kojima je prijetio odcjepljenjem Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, čelnik SNSD je tijekom izborne 2006. godine dospio u žižu domaće, ali i šire javnosti.

Rodna gruda

Početkom 2007. godine, reporteri splitske "Slobodne Dalmacije", istražujući Dodikovo podrijetlo, našli su se u Studenim Vrilima, selu kod Tomislavgrada.

Tamo su saznali da je djed Milorada Dodika, Toma, bio Hrvat koji je odselio najprije u Crnu Goru, odatle u Derventu, a onda u Laktaše kod Banja Luke.

To je svestranom duvanjskom novinaru, piscu i publicisti Petru Milošu u mikrofon posvjedočio Petar Dodig, tada sedamdesetgodišnjak iz sela Studena Vrila kod Tomislavgrada.

Dodikov djed je, prema jednoj verziji priče, dolaskom u Derventu promijenio i prezime Dodig u Dodik, zatim i vjeru, prešavši u pravoslavlje kako bi ga lakše prihvatila nova srpska sredina.

Razlozi česte promjene prebivališta Tome Dodiga, poslije 1945. prezvanog u Dodika, bili su u njegovom pozivu, jer je bio policajac u Kraljevini SHS. Tako je prvim premještajem službe iz okoline rodnog Tomislavgrada u Crnu Goru tamo i upoznao i oženio Crnogorku po imenu Velika.

Reportaža o obitelji

Reportažu "Slobodne Dalmacije" koja govori o mogućem podrijetlu obitelji Milorada Dodika koja je nekad navodno bila katolička, a potom prešla na pravoslavlje, prenosimo u cijelosti:

Otkad je Milorad Dodik postao čelnik Srba u BiH, u duvanjskom kraju kruže priče da je njegovo podrijetlo iz Studenih Vrila kraj Tomislavgrada. Navodno potiče iz obitelji Dodig koje po nadimku zovu Antelići. Eto razloga za posjet kući Petra Dodiga Antelića u Studenim Vrilima.

"Ja bi rado dočeka Dodika u svome selu — Viruj ti da bi to moglo bit, veli 70-godišnji Petar kada smo mu spomenuli o čemu se po Duvnu priča. Jerbo ja imam u Bosni puno rodbine. Tamo ti je, u Derventu, odselio za Drugoga svitskog moj stric Toma. Bio žendar u vrime stare Jugoslavije, pa ga pribacilo u Crnu Goru. Tamo oženio Crnogorku kojoj je bilo ime Velika. I bila je velika. Onda se četerestdruge sa ženom i dicom vratio u Studena Vrila", kazao je Petar Dodig.

"A tu bila ustaška vlast, pa mu ćaća Antelija, to je moj did po kojem nas zovu Antelići, a bio je Titino godišće (1892.), tada kaza: Seli sine di znaš, da ne bi svi zaglavili porad tvoje žene pravoslavke. Taka vrimena bila. I Toma sa ženom i dicom sprtio u Derventu. Živili su prvo u ulici Braće Porobić, a kasnije u ulici Mladena Stojanovića 74. A Toma i Velika su imali osmero dice. Sinovima je bilo ime Bože, Drago, Vito, Miro, Rato i Branko, a ćeri su se zvale Rada i Iskonica", naglasio je.

"Nije, ćaća, Iskonica, nego Ikonija", ispravlja Petra sin Zdravko.

Prešli na pravoslavlje

"Jesam li i ja kaza Iskonica", uzvraća Petar koji još veli da je prije zadnjeg rata često posjećivao rođake u Derventi.

Kaže da su stanovali prvo u ulici Braće Porobić, a kasnije u ulici Mladena Stojanovića 74. Neki od njih također su svraćali u Studena Vrila. Pokojni mu stric Toma navraćao četiri puta.

"I znam da su se prezivali Dodik, a mi Dodig. Radi čega su prominili to zadnje slovo, đava ga zna. I znam da su svi bili prišli na pravoslavlje.

Zapravo su se krstili u pravoslavnoj crkvi. Onda bi se katkad koškali oko toga. Nu, svi od dida Antelije, a ja Rvat i katolik, a oni Srbi i pravoslavci".

Kad sam Petru spomenuo da je Milorad Dodik rođen u Laktašima 1959. godine, on kazao da su neki njegovi stričevići selili od ćaće, pa je možda netko preselio u Laktaše. I svaki od njih bi mogao imati dijete rođeno 1959. godine.

U Studenim Vrilima žive četiri obitelji Dodig Antelić - Petrova, Milanova, Tomina i Brankova.

I Vučić iz BiH

Inače su svi Antelići krupni i snažni. Petar kaže da je Antelija bio dvometraš, a stric Toma tek nešto niži. I tu Petar vidi genetsku sličnost Milorada Dodika i Antelića.

"I gledam ga ne televiziji, bio on, Silajdžić i oni naš jado. Mogu ti kazat da se dobro jača. Traži svoje i nemereš mu ništa. I viruj ti da bi moga bit od nas Antelića. Istraži ti to, Petre. Šta misliš da se dokaže da je naš. Pa da dođe kod mene u Studena Vrila. Ja bi ga dočeka i kaza… Kaza bi… Kaza bi: Di si, rodijače, Boga ti draga. More bit da bi mi neko zamirija što je on Srbin, ali rodijak je rodijak. Svi smo mi rodijaci, svi smo od Adama i Eve.

Milorade, javi se!

Milorad bi moga bit i potomak od pokojnog Jukalja, brata moga dida Antelije koji je za vrime stare Jugoslavije odselio u Sanski Most, prisjeti se Petar. Taj je Jukalj bio šumar. I ima je puno dice.

Neki su ostali s prezimenom Dodig ili Dodik, a neki su prišli na prezime Došen. Prije dvajest godina tu je u Studena Vrila kod mene svratio Jukaljov unuk Slavko. Iša na more, a zna oklen mu je did. Lip čovik, nema šta. I oni su postali pravoslavci. Jedan je bio predsjednik općine Prijedor prije rata", kazao je tada Petar Dodig.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić također vuče korijene iz BiH, točnije Bugojna. Naime, to je rodno mjesto njegovog oca, a Vučić rado posjećuje tu bh. općinu. 

Kopirati
Drag cursor here to close