Balkan

Sjeverna Makedonija upozorava: Za mir u regiji što prije pregovori s EU

Odgovarajući na novinarsko pitanje koliko su realne procjene da se kriza prelije na Balkan, Osmani je rekao da je međunarodna zajednica upozorena....
Vijesti / Politika | 01. 03. 2022. u 12:21 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je u utorak da Europska unija treba odmah otpočeti pristupne pregovore s tom zemljom i susjednom Albanijom kako bi se spriječilo pogoršanje situacije u regiji.

Osmani je na redovnoj tjednoj konferenciji za medije govorio o najnovijim događanjima u vanjskoj politici i aktualnim događanjima u Ukrajini.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije je izjavio kako je povećan stupanj pripravnosti u NATO-u i EU-u zbog mogućnosti da netko iskoristi rusku invaziju na Ukrajinu u cilju pogoršanja situacije na Balkanu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje koliko su realne procjene da se kriza prelije na Balkan, Osmani je rekao da je međunarodna zajednica upozorena da posveti više pažnje regje, a da je prvi i hitan korak "da se odmah deblokira početak pregovora" sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Da bi se spriječilo pogoršanje situacije u regiji prva odluka je da se odmah otpočnu pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom", rekao je Osmani.

Govoreći o pogoršanoj situaciji u Ukrajini, diplomata je rekao da su pokušaji pregovora koji su započeti jučer zaustavljeni zbog dodatnih konsultacija.

“Međutim, informacije kojima raspolažemo su da se u narednom periodu očekuje eskalacija neprijateljstava, što komplicira situaciju na terenu", rekao je Osmani.

Kopirati
Drag cursor here to close