Rumena Filipova

''Kremlj može ponovno zapaliti ključno žarište na Balkanu''

Rusija je, tvrdi bugarska analitičarka, pojačala svoj medijski utjecaj putem ekspanzivne mreže lokalnih poslovnih, političkih, medijskih i kulturnih 'zastupnika'.
Vijesti / Politika | 28. 02. 2022. u 14:30 B. JURIČ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rusija je kontinuirano provodila operacije širenja utjecaja na Balkanu s ciljem destabilizacije i podjele regije kao i skretanje s kolosijeka punopravnih europskih integracija'', kaže za Bljesak.info dr. Rumena Filipova, predsjednica i suosnivačica Instituta za globalnu analitiku iz Bugarske.

Filipova, koja je nedavno sudjelovala u Prištini na konferenciji o istoj temi, ističe kako je Kremlj širio propagandu i dezinformacije pogotovo kad su u pitanju spinovi protiv Europske unije i NATO saveza putem neformalnih kanala.

Medijski utjecaj

Rusija je, tvrdi, pojačala svoj medijski utjecaj putem ekspanzivne mreže lokalnih poslovnih, političkih, medijskih i kulturnih 'zastupnika'.

''Štoviše, Kremlj je provodio obavještajne operacije i političku subverziju, što je najočiglednije u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori 2016.'', navela je Filipova dodajući kako su ove akcije nailazile i na dobar prijem u većini balkanskih zemalja opterećenih dvojakim tendencijama između Istoka i Zapada.

''Ambicija da se provede politika 'balansiranja' između Rusije i Zapada, najvidljivije u Srbiji, razvodnila je odlučnu prozapadnu orijentaciju'', kaže bugarska analitičarka i dodaje kako su rusofilskih osjećaja kod stanovništva balkanskih zemalja nije manjkalo.

''Trenutni rat Rusije protiv Ukrajine vjerojatno će imati ozbiljne posljedice za Balkan, budući da bi se agresija Kremlja mogla proširiti i na druge europske države - posebice na one jugoistočne, koje Moskva smatra svojom tradicionalnom sferom utjecaja'', kaže Filipova.

Zaviriti u duše

Navodi da je zahtjev ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da NATO povuče svoju infrastrukturu iz Bugarske i Rumunjske zabrinjavajući znak potencijalnih ruskih namjera u dvije zemlje.

''Drugo, politička paraliza u Bosni i Hercegovini, izazvana secesionizmom Republike Srpske, ključno je žarište na Balkanu, koje Kremlj može ponovno zapaliti u isto vrijeme dok se rat protiv Ukrajine odvija. Treće, ruske aktivnosti također bi mogle biti usmjerene na sjeverna područja Kosova naseljena Srbima, čime bi se ponovno zapalio sukob između Prištine i Beograda'', smatra Filipova.

Ističe kako će ruski rat protiv Ukrajine vjerojatno otežati sklonost mnogih političara prema vođenju 'uravnotežene' vanjske politike budući da ozbiljnost ruskih akcija ne mogu lako obraniti čak ni najvjernije pristaše Kremlja.

''Moguće je da će neki od rusofilskih dijelova balkanskih društava zaviriti duboko u svoje duše, dok bi drugi mogli ostati čvrsti u svojim proruskim osjećajima'', navela je bugarska analitičarka za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close