Poruke

Komšić: Patriote će znati šta treba raditi; Izetbegović: Ukrajina brani i BiH

Naime, Komšić, Džaferović i Izetbegović su komentirali napad Rusije na Ukrajinu i refleksije te krize.
Vijesti / Politika | 01. 03. 2022. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojna izaslanstva jutros su položila cvijeće i vijence na Spomen-obilježju Vječna vatra, u Sarajevu, povodom Dana neovisnosti BiH.

Cvijeće na spomen obilježju položili su, između ostalih predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović te zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Komšić i oprez

Komšić je poručio kako neophodan oprez zbog dešavanja u Ukrajini, ali da se ne treba plašiti ''jer će BiH i njene patriote znati šta treba raditi ako dođe do neželjenih refleksija''.

Naime, Komšić, Džaferović i Izetbegović su komentirali i napad Rusije na Ukrajinu i refleksije te krize.

“Svijet više neće biti isti, šta god da bude u Ukrajini. Nesigurnost se uvukla na cijeli europski kontinent. Sve ono što se činilo dalekim i što se događalo drugim kontinentima, a mi znamo šta se sve može desiti jer smo to iskusili na vlastitoj koži, nas opominje da budemo oprezni“, kazao je Komšić.

Ističući kako ljudi u BiH moraju čuvati svoju državu, jer to nitko drugi za njih neće učiniti, Komšić je rekao da nema razloga za bojazan.

Džaferović: Stvari su jasne

Džaferović je rekao kako se ne treba bojati.

''Mi smo na tragu ispravne ideje, koja poštuje sve ljude u ovoj zemlji, koja nikoga ne diskriminira i za tu stvar se i dalje trebamo boriti i opiremo se onima koji su za bilo kakve podjele. Ova zemlja ne može podnijeti dalje etničke, niti teritorijalne podjele. Kada je u pitanju odnos BiH spram ruske agresije na Ukrajinu, stvari su jasne. Mi imamo zakone i odluke institucija koje nalažu da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, da se osuđuje udar na te vrijednosti na kojima je utemeljena svaka nezavisna država“, kazao je Džaferović.

Foto: Anadolija / Džaferovići Komšić pred Vječnom vatrom

Dodao je kako te odluke nalažu i da se BiH pridružuje sankcijama civiliziranog svijeta, Europske unije te da svi koji drugačije misle trebaju svoje ideje iznijeti na parlamentu i vidjeti kako će proći.

Na upit da komentira izjave člana Predsjedništva Milorada Dodika o realizaciji onog što je dogovoreno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Džaferović je kazao da ne zna šta je Dodik dogovorio s Putinom te je poručio da je je uzaludan posao svaki koji je usmjeren protiv BiH.

“Ukoliko je to nešto usmjereno protiv Bosne i Hercegovine, neka se okane toga što prije. Cijeli svijet se ujedinio sada kada je u pitanju Ukrajina. Vidite kako civilizirani svijet reagira. Ovo je borba dobra i zla. Zlo ne može pobijediti, anticivilizacija i barbarstvo ne mogu pobijediti. Civilizirani svijet mora pobijediti i civilizirane ideje. To je jednostavno tako“, poručio je Džaferović.

Izetbegović: Ukrajina će obraniti i BiH

Izetbegović je rekao da će događanja u Ukrajini probuditi Europu.

“Civilizirani svijet, onaj bolji dio čovječanstva se diže, na razne načine se odupire i pomaže Davidu u borbi protiv Golijata. Europa se brani u Ukrajini, a na izvjestan način i stabilnost Balkana se brani u Ukrajini i mislim da će to biti uredu. Ono što mi ovdje možemo jamčiti jeste da ćemo učiniti sve da se sačuva stabilnost, sigurnost, a na prvom mjestu sloboda i nezavisnost ove zemlje“, kazao je Izetbegović.

Foto: Anadolija / Izetbegović na mezarju

Ističući kako su Zapad i Europa shvatili da se moraju braniti i da ne mogu biti samo zbor zemalja, već unija u punom smislu te riječi, Izetbegović je kazao da se Europa i Zapad moraju ujediniti u obrani od ovog što se dešava u Ukrajini.

“Mislim da su mnogi zaprepašteni spremnošću da se na onakav način krene na invaziju na Ukrajinu i da to otvara sve moguće scenarije. Svjesni i bolji dio čovječanstva je stao uz Ukrajinu i stajaće sve snažnije. Ukrajinci imaju hrabre vođe, spremne da ostave život, onako kako smo i mi bili spremni ovdje u Sarajevu da položimo živote braneći slobodu. Ukrajina će se obraniti i mislim da će obraniti i nas tom svojom spremnošću na borbu“, poručio je Izetbegović.

 

 

Komšić o izborima

Na upit hoće li u BiH biti održani redovni izbori, Komšić je kazao da izbori moraju biti održani i da bi u suprotnom bila obezvrijeđena priča o demokraciji, Ustavu i zakonima.

“Pravni okvir postoji i mogu se održati izbori. Sada je samo do političke volje hoće li u Parlamentarnoj skupštini BiH biti usvojen proračun koji će omogućiti da se izbori financiraju. Ako tu bude opstrukcija, uvijek postoji rješenje, a ono je prvenstveno u rukama međunarodne zajednice i visokog predstavnika koji ima ovlasti čak i da nametne proračun institucija BiH i da na taj način omogući održavanje izbora“, poručio je Komšić.

Kopirati
Drag cursor here to close