"Tko ne želi sudjelovati, ne mora"

Šefica OSCE-a u BiH: Nema pravne osnove za odgađanje izbora

"Mislim da bi Bosna i Hercegovina definitivno trebala da ispuni svoje demokratske obaveze i da nastavi s izborima kako je planirano. Ne vidim nikakvu osnovu za odgađanje izbora", potvrđuje Kavalec.
Vijesti / Politika | 24. 02. 2022. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mislim da su izbori osnovni dio demokracije. OSCE i BiH kao zemlja članica, posvećen je demokratskim normama i redovnim izborima. Ne vidim nikakvu pravnu osnovu za odgađanje izbora", govori za intervju "Jedan" šefica misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec.

Ona kaže da opravdanje za odgodu može biti "neka državna hitna situacija" ili kao što je bilo u slučaju posljednjih lokalnih izbora, kada je odgoda bila povezana s virusom Covida 19. Ali, ako takvi razlozi ne postoje, nema nikakve osnove za odgađanje izbora, piše BHRT. 

Zabrinuti 

"Mislim da bi Bosna i Hercegovina definitivno trebala da ispuni svoje demokratske obaveze i da nastavi s izborima kako je planirano. Ne vidim nikakvu osnovu za odgađanje izbora", potvrđuje Kavalec.

Kavalec ističe da nitko ne mora sudjelovati na izborima ako to ne želi. Više je zabrinuta zbog najave blokade financiranja izbornog procesa planiranog za listopada ove godine.

"U smislu financiranja vrlo smo zabrinuti zbog odgađanja i kašnjenja financijskih sredstava za Središnje izborno povjerenstvo (SIP). Pozvali smo Vijeće ministara da izdvoji financijska sredstva. Radi se o obvezi, o pravnim i zakonodavnim zahtjevima da se izbori moraju financirati i da ne bi trebalo biti nikakvih odlaganja u smislu izdvajanja financijskih sredstava za to", govori Kathleen Kavalec.

Nakon što je u Parlamentu BiH dovedena u pitanje legitimnost Centralne izborne komisije, Kavalec kaže kako su svi navodi provjereni, a nepravilnosti nije bilo.

"Mi smo provjerili to i vidjeli da, kao prvo, sve pravne procedure za izbor i imenovanje članova su ispoštovane. Znam da su neke stranke dovele u pitanje taj proces, ali sudovi su odlučili da nije bilo nikakvih nezakonitih radnji. Iz naše perspektive oni su (SIP op.a.) vrlo profesionalni. Središnje izborno povjerenstvo radi veoma konstruktivno. Imamo dobre odnose s njima i podržavamo njihov rad. Iz naše perspektive vidimo ih kao jednog potpuno zakonitog i vrijednog partnera s kojim surađujemo", govori o SIP-u BiH veleposlanica Kavalec.

Akcija 

Najviši dužnosnici OSCE-a su, ističe Kavalec, nedavno dali izjavu u vezi s odlukom Narodne skupštine Republike Srpske da uspostavi entitetsko Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće, navodeći da je odluka entitetske skupštine u suprotnosti s vrijednostima Daytonskom mirovnog sporazuma.

"Nije od koristi, ustvari je problematična za vladavinu prava, podriva vladavinu prava u Bosni I Hercegovini. Zbog toga smo pozvali na to da se ta odluka povuče", ističe veleposlanica.

OSCE je, tvrdi veleposlanica Kavalec, zagovarao usvajanje nekih amandmana na Zakon o VSTV BiH, kako bi bio poboljšan rad ove institucije, ali prijedlozi nisu prošli.

"Nažalost, nije se mnogo postiglo na tom polju. To je još jedno polje gdje Parlament mora djelovati i poduzeti akciju".

U intervju "Jedan" veleposlanica Kathleen Kavalec govori, između ostalog, o problemima u obrazovanja i "dvije škole pod jednim krovom", sigurnosti državnih granica, sprječavanju napada na novinare, rješavanju financiranja javnog sustava emitiranja u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close