Solidarnost

Šef hrvatske diplomacije Grlić Radman otišao u Izrael

"Hrvatska vlada podržava Izrael u obrani države, poštujući međunarodno humanitarno pravo i zaštitu civilnog stanovništva", stoji u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.
Vijesti / Politika | 26. 10. 2023. u 19:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Hina / Grlić Radman u Izraelu

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman sastao se u četvrtak u Jeruzalemu s izraelskim kolegom po dužnosti Elijem Cohenom kako bi izrazio solidarnost s njegovom zemljom i narodom nakon napada palestinske islamističke organizacije Hamas na Izrael.

"Hrvatska vlada podržava Izrael u obrani države, poštujući međunarodno humanitarno pravo i zaštitu civilnog stanovništva", stoji u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, gdje se dodaje da je hrvatska vlada više puta osudila "terorističko ratni čin, zločine nad civilima i odvođenje talaca".

Susret je bio prilika da ministar od izraelskog kolege i vlade u Tel Avivu zatraži pomoć u što žurnijoj evakuaciji hrvatskih državljana iz Pojasa Gaze.

Tijekom posjeta Grlić Radman susreo se i s obiteljima otetih osoba, kojih je trenutno 224, prenosi Hina.

Hrvatska vlada je na sjednici u srijedu donijela odluku o upućivanju žurne humanitarne pomoći stanovništvu Pojasa Gaze u iznosu od 250.000 eura.

Potrebno je nastaviti pružati humanitarnu pomoć civilima u Gazi, rekao je Grlić Radman u srijedu navevši da je Europska unija tu pomoć utrostručila, "te se i Hrvatska, kao i ostale zemlje članice, pridružuje međunarodnim naporima".

Ministar Grlić Radman se u Jeruzalemu susreo i s kardinalom Pierbattistom Pizzaballom, latinskim patrijarhom Jeruzalema, s kojim je razgovarao o "teškoj humanitarnoj situaciji te ulozi međunarodne zajednice u pronalaženju urgentnih i dugoročno održivih rješenja", stoji u priopćenju ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close