Tisuće prosvjednika

Sarajevo uz Palestinu: "Ubijanje djece nije samoobrana"

"Ubijanje djece nije samoobrana", "Imamo li vašu pažnju sada", "Zaustavite ubijanje", samo su neki od transparenata.
Vijesti / Flash | 22. 10. 2023. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine završen je skup podrške Palestini, javlja Anadolija. 

Brojni građani okupili su se na skupu koji se održava na platou preko puta sarajevske Vijećnice.

Iz Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovi ranije su pozvali građane da ponesu palestinske zastave i prigodne transparente.

"Osjećamo veliku podršku u Bosni i Hercegovini, od svih građana i naroda ove prijateljske zemlje, te još jednom pozivamo građane da nam se pridruže u nedjelju 22. listopada na velikom skupu za mir u Palestini, a protiv terorizma i agresije izraelske okupatorske sile", naveli su iz Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Prosvjed podrške Palestini u Sarajevu - Sarajevo uz Palestinu:

Foto: Anadolija / Prosvjed podrške Palestini u Sarajevu

Podsjetimo, skup će trajati do 13 sati. 

Na prosvjedu je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja se obratila okupljenima. 

"Hvala slobodarsko Sarajevo, hvala svim majkama koje su dana dovele djecu, hvala očevima, obiteljima, svakom građaninu Sarajeva i BiH koji je danas digao glas za pravdu i istinu", kazala je na početku Karić.

"Sarajevo je uvijek bilo na pravoj strani povijesti. Sarajevo se uvijek borilo za nedužne i za pravdu. Mi najbolje znamo kako je to ne imati vode, hrane i kada djeca ginu. Sarajevo kao grad koji je bio grad pod najdužom opsadom u modernoj povijesti. Sarajevo pusti suzu, Gaza jeca. Sarajevo ima pravo danas stajati uz Gazu. Sarajevo je za mir i za sve nedužne žrtve na ovom svijetu", poručila je u emotivnom obraćanju Karić.

Foto: Anadolija / Prosvjed podrške Palestini u Sarajevu

"Ubijanje djece nije samoobrana", "Imamo li vašu pažnju sada", "Zaustavite ubijanje", samo su neki od transparenata.

Podsjetimo, zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Sanel Kajan poslao je poruku organizatorima uoči početka prosvjeda te naveo kako ima informacije da će pojedinci pokušati izazvati incident. 

"Već su spremili zastave ISIL-a, žele paliti vjerske knjige, paliti zastavu SAD-a, Izraela i drugih zemalja te pozivati na šire oružane sukobe i terorističke akcije", napisao je Kajan. 

U mnogim europskim i svjetskim gradovima proteklih dana održani su slični prosvjedi podrške palestinskom narodu na kojima je izražena solidarnost s narodom Palestine i upućeni apeli za hitan prekid izraelskih zračnih napada na Gazu.

Kopirati
Drag cursor here to close