Oglasio se Kordić

Grad Mostar ne da suglasnost za okupljanja zbog Palestine i Izraela

"Pozivam sve koji istinski suosjećaju sa svim civilnim žrtvama rata i njihovim obiteljima da se ponašaju razumno i prestanu širiti mržnju i podjele".
Vijesti / Flash | 26. 10. 2023. u 09:13 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Službeno smo ispred Grada Mostara odbili dati suglasnost za bilo kakvo javno isticanje potpora i Izraelu i Palestini", poručio je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Kada je 7. listopada teroristička organizacija Hamas napala Izrael i u krvavom pohodu usmrtila veliki broj ljudi, cijeli svijet je ostao šokiran i snažno osudio taj užasan čin. Nakon toga je Izrael pokrenuo protunapad i sve zajedno je rezultiralo ratom koji se i sada vodi.

Nažalost, kako je kazao, bosanskohercegovačko društvo i oko ove teme se podijelilo. Jedni su istaknuli potporu Izraelu, dok su drugi podržali Palestinu. Iako je takvu podjelu teško objasniti racionalno, ona je nastala i uz potporu neodgovornih političara predstavlja rizik za naše društvo u cijelosti.

"Kao gradonačelnik Mostara čvrsto osuđujem takve politike i pozivam sve koji istinski suosjećaju sa svim civilnim žrtvama rata i njihovim obiteljima da se ponašaju razumno i prestanu širiti mržnju i podjele", istaknuo je.

"U ovom kontekstu, smo službeno ispred Grada Mostara odbili dati suglasnost za bilo kakvo javno isticanje potpora i Izraelu i Palestini, upravo smatrajući kako takvi činovi stvaraju negativnu atmosferu u nasemu gradu. Ovaj stav ćemo zadržati i dalje, nećemo poticati ni podržavati bilo kakve javne skupove koji mogu dodatno destabilizirati naše društvo", naglasio je Kordić.

"Budimo iskreno suosjećajni i poštujmo žrtve svih ratova, a prestanimo na bazi jeftinog politikanstva graditi političke karijere", zaključio je.

Podsjetimo, ova poruka dolazi nakon što je u srijedu Udruženje bosanskohercegovačko - palestinskog prijateljstva sa Palestinskom zajednicom u BiH objavilo kako će se u subotu u 12 sati na trgu Musala u Mostaru održati skup podrške palestinskom narodu.

Organizatori su pritom poručili da svi sudionici ponesu svoje transparente i zastave Palestine.

Podsjetimo skupovi podrške palestinskom narodu održali su se prvo u Sarajevu, a najavljeni su i u još nekoliko bh. gradova.

Oko dvije tisuće ljudi okupilo se u prošlu nedjelju u Sarajevu na skupu potpore Palestini koji je organizirala palestinska zajednica u BiH.

Na platou ispred sarajevske Vijećnice okupljeni su nosili zastave Palestine, transparente na kojima su bili izrazi potpore Palestincima i osude nasilja u Gazi uključujući uvrede na račun Izraela koji je uspoređivan s nacistima.

Kopirati
Drag cursor here to close