Pismo OHR-u

SDA zahtijeva i najavljuje opravdani revolt stotina tisuća

Vijesti / Politika | 27. 02. 2023. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) priopćila je danas da se oštro protivi namjerama visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da dodatnim odlukama nameće rješenja kojima je isključivi cilj da se u formiranju vlasti u Federaciji BiH zaobiđe volja Kluba Bošnjaka.

''Zahtijevamo da visoki predstavnik i njegov ured odmah obustave tajne razgovore koje vode s dijelom političkih stranaka, čiji su detalji procurili u javnost i odustanu od nametanja novih odluka. Opravdano sumnjamo da se i ovi razgovori vode u koordinaciji sa službenim Zagrebom, kao što je bio slučaj i prilikom nametanja rješenja u izbornoj noći. Tom odlukom je visoki predstavnik, umjesto sankcija zbog blokade implementacije izbornih rezultata iz prethodnog mandata, nagradio HDZ BiH i ojačao njihovu poziciju. Prema Ustavu, vlast u Federaciji BiH konsenzusom imenuju predstavnici Bošnjaka, Hrvata i Srba koji su izabrani u klubovima naroda, a njihov dogovor potvrđuje Predstavnički dom Parlamenta FBiH'', navodi se u priopćenju.

''Pokušaj da se jednokratnim rješenjima omogući da federalnu vlast imenuju predstavnici Hrvata i Srba, bez Bošnjaka, ruši balans kojim se štite prava konstitutivnih naroda, u ovom slučaju Bošnjaka koji čine preko 70 posto građana Federacije BiH. Od zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) tražimo da zaustave OHR u namjeri da počini novo nasilje nad Ustavom Federacije i Izbornim zakonom BiH, te time dodatno produbi krizu i izazove nesagledive posljedice provocirajući opravdani revolt stotina tisuća birača čiju volju visoki predstavnik klasičnim izbornim inženjeringom kani poništiti'', priopćeno je iz SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close