Je li vam jasno 'ko pravi probleme u BiH

SDA razočarana mlakom reakcijom međunarodne zajednice na otvoreni pokušaj rušenja Daytona

SDA je upozorila predstavnika međunarodne zajednice kako će biti sudionici u uvlačenju BiH, ali i cijele regije, u opasan i potpuno neizvjestan razvoj događaja.
Vijesti / Politika | 12. 12. 2021. u 18:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) je duboko razočarana odnosom predstavnika međunarodne zajednice prema otvorenom pokušaju rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je pokrenut usvajanjem posljednjih zaključaka u Narodnoj skupštini RS.

Mlake reakcije u kojima se ''svi lideri pozivaju na dijalog'', na "izbjegavanje zapaljive retorike i izgradnju povjerenja" pokazuju nevjerovatan izostanak spremnosti da precizno identificiraju problem i suoče se sa njim, priopćeno je iz SDA.

Iz SDA ističu da se takvim stavovima izjednačava odgovornost onih koji blokiraju rad institucija i nasrću na ustavno-pravni poredak BiH, s onima koji se bore za funkcionalne institucije i suprotstavljaju antiustavnom djelovanju.

Istovremeno, upozoravaju da relativiziranje obima i uzroka krize može samo dodatno ohrabriti aktere koji nasrću na stabilnost i mir.

''Ako predstavnicima međunarodne zajednice još uvijek nije jasno tko pravi probleme u BiH, podsjetit ćemo ih da iza prijetnji secesijom entiteta RS, koje su sadržane i u službenim dokumentima SNSD-a, te direktnog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma pokušajem neustavnih otimanja nadležnosti države, uz otvorenu prijetnju upotrebom sile, stoji jedan čovjek – Milorad Dodik i njegova stranka'', navodi se u priopćenju.

Kako se nadalje navodi, u okolnostima u kojima Dodikove blokade ugrožavaju mir, živote i imovinu građana, "posljednje izjave šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec o 'nemogućnosti Predsjedništva BiH da se dogovori oko angažiranja logistike Oružanih snaga BiH', ne samo da izjednačavaju odgovornost i obmanjuju javnost, već duboko vrijeđaju inteligenciju građana BiH, koji trpe posljedice Dodikovih drskih blokada".

Iz SDA preciziraju da Oružane snage BiH nisu spriječene da "pomognu ljudima u nevolji zato 'što nije bilo dogovora u Predsjedništvu BiH', već zato što je njihov angažman u više navrata spriječio Milorad Dodik".

''Krajnje je vrijeme da predstavnici međunarodne zajednice prestanu s bježanjem od neugodne istine kroz izjednačavanje odgovornosti. Umjesto toga, dužni su da jasno i nedvosmisleno identificiraju krivce za destabilizaciju prilika, te u skladu s obavezama koje proizilaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, odlučno reagiraju. U suprotnom, bit će sudionici u uvlačenju BiH, ali i cijele regije, u opasan i potpuno neizvjestan razvoj događaja'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close