SBB i Narod i pravda

Reagiranje: Dodik bh. entitet RS vodi u izolaciju i sankcije

Posebnom sjednicom Narodne skupštine Republike Srpske Milorad Dodik je, nakon političkog nasilja koje traje duži vremenski period, zakoračio i u pravno nasilje
Vijesti / Politika | 10. 12. 2021. u 20:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posebnom sjednicom Narodne skupštine Republike Srpske Milorad Dodik je, nakon političkog nasilja koje traje duži vremenski period, zakoračio i u pravno nasilje koje može imati nesagledive posljedice, upozoravaju iz Naroda i Pravde.

Milorad Dodik svojom potpuno neodgovornom politikom čija je glavna odlika već duži vremenski period političko nasilje, današnjom Posebnom sjednicom Narodne Skupštine Republike Srpske zakoračio je i u pravno nasilje, a očigledno je kako je spreman i na svaku drugu vrstu nasilja kako bi ostvario neustavne i nezakonite ciljeve, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

''Pravno nasilje koje vidimo na djelu jasno pokazuju stvarne motive i namjere Milorada Dodika i koalicije okupljene oko SNSD-a. Iako uporno ponavlja kako je sve što radi usklađeno sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom, glavna meta Dodikovih napada je Ustavni sud BiH koji je, sve vrijeme od uspostavljanja, u potpunosti u okviru svojih ustavnih nadležnosti kao i u skladu sa onim što je Dejtonski sporazum predvidio za ovaj Sud. Mora se jasno ukazati da je Dodik sa političkog prešao u fazu pravnog nasilja kao i da je sasvim jasno da je spreman na svaku drugu vrstu nasilja što je direktno ugrožavanje mira kao najvećeg postignuća Dejtonskog sporazuma“, navodi se u reakciji Naroda i Pravde na današnju sjednicu.

Iz Naroda i Pravde naglašavaju da Dodik bh. entitet RS vodi u izolaciju i sankcije uz jasnu namjeru da do nezakonitih i neustavnih ciljeva dođe i po cijenu konflikta.

''Iako je sasvim jasno da je jedan od ciljeva ovakve politike i pokušaj da se prikriju kriminalne radnje među kojima je i poturanje tehničkog kisika vlastitim građanima kao medicinskog, bilo bi nesmotreno i neodgovorno kazati kako je ovo samo retorika i dimna zavjesa. Ovo je opasan presedan i najdublja kriza u koju je dovedena Bosna i Hercegovina od Dejtona do danas. Nažalost, Dodik je ojačan i neodgovornom politikom pojedinih probosanskih stranaka, ali i same međunarodne zajednice, ili barem njenog dijela. Vjerujemo da je ovo trenutak u kojem je postalo jasno ne samo svima u regiji već u cijeloj međunarodnoj zajednici kako je Milorad Dodik destabilizirajući faktor koji štetno djeluje ne samo na BiH već i na cijeli region pa čak i na samu Europsku uniju“, dodaju iz Naroda i Pravde.

Prema stavu Naroda i Pravde, Dodik je svojom huškačkom i protuustavnom politikom internacionalizirao problem Bosne i Hercegovine.

''Jasno je da je danas međunarodna zajednica uključenija nego ranije. Svojom politikom sukoba, blokada, ucjena i nasilja, Dodik je pokazao da je permanentna odlika njegove politike nasilje. Sa takvim osobama i takvom politikom nemoguće je pregovarati i očekujemo od međunarodne zajednice da pomogne Bosni i Hercegovini da premaši izazove. Od domaćih političkih snaga svakako očekujemo da ne ponove sramne greške koje su ojačavale Dodika u prošlosti kakve su izbor četiri delegata iz SNSD-a u Dom naroda, raspodjela novca od MMF-a bez deblokiranja institucija BiH ili pak izbor Vijeća ministara BiH bez formiranja nove Vlade Federacije BiH. Trenutni izazov pred kojim se nalazi država jeste velik ali duboko vjerujemo da imamo političkih snaga koje ovu zemlju mogu vratiti na put prosperiteta na korist svih građana i naroda i oba bosanskohercegovačka entiteta i Brčko distrika BiH“, stoji na kraju priopćenja.

SBB: Direktan atak na ustavni poredak naše države, koji će biti osujećen

Današnja sjednica Narodne skupštine RS, osim što predstavlja još jednu u nizu predstava za javnost u manjem bh. entitetu, jasan je dokaz nemoći i slijepe političke avanture režima koji predvode SNSD i Milorad Dodik, priopćeno je iz SBB-a.

Međutim, osim Dodikovog avanturizma, sjednica NSRS predstavlja i grubo kršenje Ustava države Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pokušaj destrukcije temeljnih državnih institucija Bosne i Hercegovine, poput Oružanih snaga, VSTV-a ili Uprave za indirektno oporezivanje i osnivanje istih entitetskih, predstavlja direktan atak na ustavni poredak naše države, koji će biti osujećen, dodaje se.

Imajući to u vidu, kao i činjenicu da su vlasti manjeg bh. entiteta svojim antidržavnim, antidejtonskim i antiustavnim djelovanjem odavno prešle crvenu liniju, SBB očekuje adekvatnu reakciju predstavnika međunarodne zajednice.

Bez obzira na sve navedeno, poručujemo i Dodiku, ali i svim faktorima koji su spremni raditi na destabilizaciji naše zemlje, da je Bosna i Hercegovina država koja postoji hiljadu godina i da će kao takva, u međunarodno priznatim granicama s tri konstitutivna naroda i svojim građanima, nastaviti postojati.

Jalovi pokušaji urušavanja BiH u NSRS doživjet će propast, ali, na žalost građana entiteta RS i svih u BiH, ostavit će velike ekonomske posljedice.

Stoga, pozivamo sve one koji danas i prethodnih mjeseci sudjeluju u pokušaju destabilizacije BiH da to prestanu činiti te da se posvete rješavanju nagomilanih ekonomskih problema, problema korupcije, nepotizma i sveopćeg beznađa, navode iz SBB-a.

Koalicija "Država!": Tražimo sankcije za Milorada Dodika zbog udara na Ustav BiH

Današnje obraćanje lidera SNSD - a, Milorada Dodika, na sjednici Narodne skupštine RS i donošenje zaključaka koje je sam predložio, predstavljaju najdirektniji udar na mir, ustavni poredak i kršenje krivičnog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, u dijelovima gdje je zapriječena najviša moguća sankcija, stoji u saopćenju koalicije “Država!”

Organiziranje i planiranje podrivanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, protivustavno i protuzakonito otimanje nadležnosti institucijama države kroz tajne i javne aktivnosti nižih organa vlasti, dovoljni su razlozi za hitno i konkretno djelovanje pravosudnih organa Bosne i Hercegovine.

Koalicija “Država!” poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kao i sigurnosne organe, da profesionalno, odgovorno i efikasno osiguraju provedbu važećih zakona Bosne i Hercegovine, te da svako kršenje Krivičnog zakona od bilo kojeg pojedinca, bude pravovremeno i jednako sankcionirano bez obzira na političke, stranačke ili profesionalne funkcije.

S obzirom na direktnu najavu i javnosti predstavljen plan podrivanja ustavnog i odbrambenog sistema Bosne i Hercegovine, što je najgora prijetnja miru od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koalicija “Država!” poziva Vijeće za implementaciju mira (PIC), Ured visokog predstavnika (OHR) i EUFOR i NATO da shodno dodijeljenom mandatu, ovlastima i obavezama, pravovremeno i djelotvorno reagiraju i time spriječe daljnju eskalaciju i nesagledive posljedice koje zbog nečinjenja mogu nastupiti, navodi se u priopćenju koalicije “Država!”

Kopirati
Drag cursor here to close