Bakir Izetbegović

SDA pravi 'četvorku' u HNŽ-u

Bakir Izetbegović je govorio o poziciranju njegove stranke u Hervegovaćko-neretvanskoj, ali i drugim županijama.
Vijesti / Politika | 26. 10. 2023. u 22:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) najavio je 'četvorku' u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

 U Dnevniku D - Federalne televizije Izetbegović je govorio o poziciranju njegove stranke u Hervegovaćko-neretvanskoj, ali i drugim županijama.

3,4...

''HDZ u tu priču ulazi s 11 predstavnika. SDA sa 7, i SDP s 3. Od 6 bošnjačkih ministarskih pozicija SDA bi trebalo da dobije dvije trećine. Hoće li to biti neko iz NES-a, jer pravimo koaliciju, pokušavamo napraviti četvorku kao što ovi imaju trojku. NES je jedna od jačih karika, to ne bi trebalo da zanima SDP. Ja sam to prepustio županijskom rukovodstvu. Imat ćemo neke sastanke s NES-om ovih dana“.

Podsjetimo, izvanredna Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije zakazana za ponedjeljak 23. listopadaje odgođena. O odgodi se oglasio i Kantonalni odbor SDP BiH iz kojeg su naveli, kako je sjednica na kojoj se trebala staviti točka na i u formiranju nove Vlasti, odgođena zbog kršenja dogovorenog Sporazuma na osnovu kojeg je i sazvana, odnosno zbog novog zahtjeva od strane SDA BiH, kojije tražio d au Vladi bude zastupljen i NES.

Podsjećamo, vlast bi u županiji, koja nije formirana nakon proteklih izbora, trebali dijeliti HDZ BiH, koji daje premijerku, te SDA i SDP. Raspodjela ministarstava trebala bi biti slična dosadašnjoj iako se govorilo kako postoje nesuglasice oko raspodjele između SDA i SDP-a BiH te da je to glavni razlog otezanja. HDZ-u BiH, uz mjesto premijerke, pripalo bi pet ministarstava, SDA-u četiri a da bi SDP BiH bi dobio dva.

Stali na noge

O pozicioniranju SDA u ostalim županijama Izetbegović je rekao kako su u USK-u sve prepustili NES-u vodeću poziciju, u TK vodie, u ZDK kaže da će voditi.

''Fragilne su većine, kantonalne vlade se daju mijenjati, za razliku od Federalne. Uvijek će tu biti nekih napada. SBK ima vrlo čvrstu vladu. Relativno dobro stoji SDA, s obzirom na napad koji smo imali, gdje se baš svatko bio okrenuo protiv nas. Stali smo na noge. Kroz par godina se vraćamo na Federaciju i državu'', poručio je Izetbegović.

Kada je riječ o odnosu SDA s Amerikom istaknuo je da je SDA cijelo vrijeme bila motor onoga što je radila američka strana.

''Mi smo bili na istoj strani. I dalje su prijatelji BiH. Čović ima jaka leđa, njemu će pomoći. Dodik je van kontrole, bolje ga je ne izazivati. U želji da nešto promijene idu na nekog tko nema takva leđa. I krenuli su na SDA'', ekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close