Nije ni počelo

Propalo - SDA hoće NES u Vladi HNŽ

Sjednica na kojoj se trebala staviti točka na i u formiranju nove Vlasti, odgođena je zbog kršenja dogovorenog Sporazuma...
Vijesti / Politika | 22. 10. 2023. u 21:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

‘’Prva Izvanredna Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije zakazana za ponedjeljak 23. listopada odgađa se’’, navedeno je kratko u mailu iz Skupštine HNŽ koji je stigao u nedjelju večer.

O odgodi se oglasio i Kantonalni odbor SDP BiH iz kojeg su naveli, kako je sjednica na kojoj se trebala staviti točka na i u formiranju nove Vlasti, odgođena zbog kršenja dogovorenog Sporazuma na osnovu kojeg je i sazvana, odnosno zbog novog zahtjeva od strane SDA BiH.

‘’Obzirom na višemjesečne napore koje smo kao odgovorna politička stranka uložili na uspostavu Vlade HNŽ razočarani smo kršenjem dogovorenog Sporazuma na osnovu kojeg je u petak sazvana Vanredna sjednica Skupštine HNŽ. Sporazumom kojeg su usvojili stranački organi SDP-a, HDZ-a BiH i SDA bilo je predviđeno da ove tri stranke participiraju u Vladi HNŽ. Zbog toga nas je u nedjelju navečer neugodno iznenadio zahtjev SDA da u Vladi HNŽ bude zastupljen i NES’’, navedeno je iz SDP-a BiH.

Podsjećamo, vlast bi u županiji, koja nije formirana nakon proteklih izbora, trebali dijeliti HDZ BiH, koji daje premijerku, te SDA i SDP. Raspodjela ministarstava trebala bi biti slična dosadašnjoj iako se govorilo kako postoje nesuglasice oko raspodjele između SDA i SDP-a BiH te da je to glavni razlog otezanja.

HDZ-u BiH, uz mjesto premijerke, pripalo bi pet ministarstava, SDA-u četiri a da bi SDP BiH bi dobio dva. HDZ će zadržati ministarstva koja je i do sada imao pa bi upravljao resorima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prometa, zdravstva i braniteljima, SDA bi upravljala graditeljstvom, pravdom, financijama i obrazovanjem, a SDP gospodarstvom te trgovinom, turizmom i okolišem.

Za formiranje izvršne vlasti u HNŽ-u potrebna je dvotrećinska većina. HDZ BiH u županijskoj skupštini ima najviše zastupnika, 11, slijedi SDA sa sedam, HDZ 1990 i SDP imaju po tri, HRS i DF po dva, a NES i NIP po jednog zastupnika.

Dok se u početku pokušavalo iznaći formulu u kojoj bi vlast bila formirana bez SDA, navodno je konačne dogovore oduljilo čekanje raspleta unutar same stranke koja je proteklog tjedna održala unutar stranačke izbore na kojima su članovi stranke mogli birati samo Bakira Izetbegovića za predsjednika

Kopirati
Drag cursor here to close