"Lažni visoki predstavnik"

Dodikova prijava protiv Schmidta iz Banja Luke prebačena u Sarajevo

"Tužiteljstvo Kantona Sarajevo proslijedilo je predmetnu prijavu Tužiteljstvu BiH na daljnju nadležnost", kazala je Bavčić.
Vijesti / Politika | 31. 08. 2023. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krivičnu prijavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta sarajevsko Kantonalno tužiteljstvo proslijedilo je Tužiteljstvu BiH na daljnju nadležnost, saznaje Detektor.

Prijava

Glasnogovornica Tužiteljstva Kantona Sarajevo, Azra Bavčić, za Detektor je kazala da je prijava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta koju su dobili od Okružnog javnog tužiteljstva u Banja Luci, proslijeđena Državnom tužiteljstvu.

"Tužiteljstvo Kantona Sarajevo proslijedilo je predmetnu prijavu Tužiteljstvu BiH na daljnju nadležnost", kazala je Bavčić.

Iz Tužiteljstva BiH nisu mogli putem telefona odgovoriti na upit o preuzimanju nadležnosti.

Predsjednik Republike Srpske Dodik podnio krivičnu prijavu protiv Schmidta Okružnom javnom tužiteljstvu u Banja Luci, koja je dalje proslijeđena sarajevskom kantonalnom tužiteljtsvu na nadležno postupanje. On je na svom Twitter nalogu napisao da je prijavu protiv Schmidta podnio "zbog neovlaštenog bavljenja poslom visokog predstavnika za šta nema odluku Vijeća sigurnosti UN-a".

Nezakonita odluka?

Ranije je krivičnu prijavu Dodik podnio i protiv tužitelja Tužiteljstva BiH Nedima Ćosića, koji je podigao optužnicu protiv Dodika i vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

"Krivičnu prijavu sam podnio zato što je Nedim Ćosić podigao optužnicu zbog, kako je navedeno, krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika", napisao je Dodik u svojoj objavi smatrajući da je Ćosić kao službeno lice Tužiteljstva, u namjeri da nanese štetu instituciji predsjednika RS-a te Lukiću, donio nezakonitu odluku, čime je počinio krivično djelo "povreda zakona i zloupotreba službenog položaja ili ovlasti".

Za Detektor je potvrđeno da je ova prijava dodijeljena u rad republičkom javnom tužiteljstvu koji će dalje odlučiti u kojem smjeru će se odvijati rad na ovom predmetu.

Kopirati
Drag cursor here to close