Nezadovoljni presudom

SDA o presudi Mahmuljinu: Ne može se to uspoređivati sa agresorima koji su vršili zločine u Srebrenici ili Ahmićima

''Nikada se neće moći uspoređivati sa generalima agresorskih vojski''.
Vijesti / Politika | 05. 05. 2022. u 17:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na redovnoj sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije u Sarajevu doneseno je 17 zaključaka koje se tiču cjelokupne situacije u BiH uključujući i pravomoćnu presudu zapovjedniku Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu za koju iz SDA ističu da nije zadovoljenje pravde.

''Predsjedništvo SDA je zaključilo da osuđujuća presuda zapovjedniku Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu nije zadovoljenje pravde''.

''General Mahmuljin nije naredio, ni izvršio zločin - niti je to utvrđeno u ovoj presudi - i nikada se neće moći uspoređivati sa generalima agresorskih vojski koji su naređivali, organizirali i činjenjem kroz udružene zločinačke poduhvate izvršavali masovna ubojstva, poput genocida u Srebrenici, zločina u Vlasenici, Prijedoru, Sanskom Mostu, ili masakra u Ahmićima''.

Pročitajte 17 zaključaka Predsjedništva SDA

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) objavilo je 17 zaključaka sa današnjeg zasjedanja.

U zaključcima, između ostaloga, navode da su imenovali izborni stožer za buduće Opće izbore, koji će biti održani u listopadu 2022. godine.

1. Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku Središnjeg ozbornog povjerenstva o raspisivanju Općih izbora u listopadu 2022. godine. Od ministra financija BiH Vjekoslava Bevande tražimo da prestane s opstrukcijama i hitno u proceduru uputi budžet Bosne i Hercegovine kako bi se osiguralo nesmetano funkcioniranje države i osigurala sredstva za raspisivanje i održavanje Općih izbora. Ako Bevanda nastavi s opstrukcijama, Visoki predstavnik bi morao izreći sankcije i donijeti odluku kojom bi se osigurala sredstva potrebna za održavanje Općih izbora.

2. Predsjedništvo SDA podržava odluku Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa po pitanju izmjena Izbornog zakona kojeg je predložio HDZ, a podržali delegati iz SNSD-a.

3. Predsjedništvo SDA osuđuje prijetnje predsjednika HDZ-a o "teritorijalnoj reorganizaciji BiH" i smatra ih direktnim nasrtajem na Daytonski mirovni sporazum. Posljednji pokušaj "teritorijalne reorganizacije" kroz stvaranje "hrvatske samouprave" rezultirao je podizanjem optužnice protiv tadašnjeg predsjednika HDZ-a Ante Jelavića za krivično djelo podrivanje vojne i obrambene moći BiH, od koje se spasio bijegom iz BiH u Hrvatsku.

4. Predsjedništvo SDA smatra da retorika, uvredljive izjave i potezi predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića štete odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske i da predstavljaju nedopustivo miješanje u unutarnja pitanja BiH. Javni istupi predsjednika Hrvatske nanose dodatnu štetu odnosima između Bošnjaka i Hrvata.

5. Pozdravljamo odluku Visokog predstavnika Christiana Schmidta da obustavi primjenu neustavnog Zakona o nepokretnoj imovini, koji je usvojila Narodna skupština RS-a. Pozivamo Visokog predstavnika da u skladu sa svojim mandatom na isti način postupi sa svim zakonima i odlukama koje su protuustavne i antidaytonske, a koje je u proteklom periodu donijela Narodna skupština RS-a.

6. Predsjedništvo SDA pozdravlja Izvještaj Visokog predstavnika upućen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u kojem se jasno navode uzroci i uzročnici krize u Bosni i Hercegovini, te očekujemo da se počnu poduzimati konkretni koraci kako bi se sankcionirali i izolirali predstavnici politika koje proizvode krize i blokade i prijete teritorijalnom integritetu BiH.

7. Predsjedništvo SDA osuđuje prijetnje smrću koje su Visokom predstavniku Christianu Schmidtu upućene na skupu kojeg je u Banjoj Luci organizirao SNSD. Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine moraju hitno reagirati.

Skandalozne i nedopustive prijetnje smrću izrečene u prisustvu i uz odobravanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice entiteta RS Željke Cvijanović još jedno su upozorenje da politika SNSD-a predstavlja ozbiljnu prijetnju stabilnosti i miru u Bosni i Hercegovini.

8. Predsjedništvo SDA iskazuje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Podržavamo stavove Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji su bazirani na Povelji UN-a, Strategiji vanjske politike BiH, obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju. Iskazujemo solidarnost s ukrajinskim narodom, porodicama žrtava i prognanicima, izražavajući nadu da će pregovori o uspostavi mira biti intenzivirani i da će rezultirati dogovorom. Upućujemo apel UN-u i utjecajnim svjetskim liderima da poduzmu hitne diplomatske korake kako bi se organizirala evakuacija civila i branilaca Mariupolja, zaustavile njihove patnje i spriječilo masovno stradanje.

9. Predsjedništvo SDA smatra da podizanje optužnice u slučaju Dobrovoljačka predstavlja evidentan nastavak politički motiviranih postupaka protiv civilnih i vojnih dužnosnika Republike BiH, kojima pojedinci unutar Tužiteljstva BiH nastoje promijeniti karakter rata u Bosni i Hercegovini.

Aktualna optužnica kontradiktorna je nalazima Haškog tribunal da je kolona JNA bila legitimna vojna meta. Suprotna je i odlukama sudova u Velikoj Britaniji i Austriji, kao i ranijim odlukama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Glavni tužitelj Milanko Kajganić mora javnosti objasniti zbog čega je Tužiteljstvo BiH, unatoč svemu pobrojanom, odlučilo da podigne optužnicu.

Svako tko je počinio zločin mora da odgovara, i umjesto što je ulagalo energiju u već zaključen slučaj Dobrovoljačka, Tužiteljstvo BiH je moralo do sada imati desetke optužnica protiv snajperista i artiljeraca Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, koji su tijekom opsade terorizirali Sarajevo, ubivši 11.541 građanina i građanki, među kojima je i 1.601 dijete.

10. Predsjedništvo SDA je zaključilo da osuđujuća presuda zapovjedniku Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu nije zadovoljenje pravde. General Mahmuljin nije naredio, ni izvršio zločin – niti je to utvrđeno u ovoj presudi – i nikada se neće moći porediti s generalima agresorskih vojski koji su naređivali, organizirali i činjenjem kroz udružene zločinačke poduhvate izvršavali masovna ubojstva, poput genocida u Srebrenici, zločina u Vlasenici, Prijedoru, Sanskom Mostu ili masakra u Ahmićima.

11. Predsjedništvo SDA poziva lokalne vlasti u Bratuncu da odmah obustave sanaciju Poljoprivredne zadruge u Kravicama, koja je mjesto masovnog pogubljenja žrtava srebreničkog genocida. Navodnom sanacijom žele se ukloniti dokazi i tragovi genocida i time se šalje zastrašujuća poruka preživjelim i obiteljima ubijenih, ali i cjelokupnoj svjetskoj javnosti. Od predstavnika međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija očekujemo da ovom problem posvete dužnu pažnju i pomognu obiteljima žrtava genocida.

12. Predsjedništvo SDA smatra da OHR, supervizor za Brčko Distrikt i Arbitražni tribunal moraju ostati garant stabilnosti i održivosti Distrikta, njegovog statusa i ovlaštenja. Oštro se protivimo bilo kakvom pokušaju da se okonča supervizija za Distrikt Brčko, ili na bilo koji način umanji prisustvo i ingerencije OHR-a i drugih međunarodnih predstavnika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Upravo obratno, trenutni angažman bi trebalo da bude ojačan prisustvom snaga EUFOR-a. Od aktualnog zamjenika Visokog predstavnika i supervizora za Distrikt Brčko Michaela Scanlana očekujemo da do kraja svog mandata ne poduzima bilo kakve korake koji bi uopće mogli voditi do razmatranja trenutnog statusa Distrikta.

13. Predsjedništvo SDA konstatira da rastuća inflacija prijeti da ozbiljno umanji vrijednost deviznih rezervi koje su pokriće za vrijednost Konvertibilne marke. Od Vijeća ministara BiH tražimo da pripremi prijedloge mjera i eventualne izmjene zakona kojima bi se umanjio utjecaj inflacije Eura na KM.

Napominjemo da vrijednost zlata, koje je tek u neznatnom procentu pokriće za KM, neprestano raste u posljednjih sedam godina i da uslijed trenutne svjetske krize nastavlja da raste. Također, od Centralne banke tražimo da hitno preispita aranžmane o čuvanju rezervi u stranim bankama, koji su napravljeni u vremenu prije inflacije. Sve potrebne aktivnosti ne smiju na bilo koji način dovesti u pitanje stabilnost konvertibilne marke, ali moraju državi osigurati povoljnije financijske efekte.

14. Predsjedništvo SDA poziva zastupnike u Predstavničkom domu PSBiH da podrže prijedlog Kluba zastupnika SDA o izmjenama Zakona o javnim nabavama, kako se BiH ne bi dovela u situaciju da zbog povećanja cijena građevinskog materijala na svjetskom tržištu gradnja diljem zemlje bude obustavljena. Problem bi mogao biti naročito izražen na već započetim projektima koji se financiraju iz budžeta na raznim nivoima vlasti.

15. Predsjedništvo SDA traži od federalnog ministra industrije, energetike i rudarstva da javnosti predoči sve relevantne činjenice i dokaze koji su doveli do odluke o smjeni Uprave kompanije GINEX u Goraždu.

Pozivamo resornog ministra Džindića da na pozicije u Upravi GINEX-a predlože najkvalitetnije kandidate iz reda uposlenika GINEX-a koji zadovoljavaju sve potrebne zakonske uvjete i posjeduju nivo stručnosti koji odgovara zadatku vođenja ove kompanije. Od nove Uprave očekujemo da provodi politiku razvoja kompanije, reinvestiranja kapitala u nove proizvodne kapacitete, te poboljšanja radnopravnog statusa radnika, povećanja broja uposlenih i rasta njihovih plaća.

16. Predsjedništvo SDA pruža punu podršku Javnom servisu Bosne i Hercegovine, kao instituciji od izuzetnog značaja za državu Bosnu i Hercegovinu. Podržavamo i opravdane zahtjeve zaposlenika Javnog servisa.

Činjenica je da su predstavnici SDA u institucijama Bosne i Hercegovine uvijek bili podrška Bosanskohercegovačkoj televiziji, a da je problem u vezi s financiranjem uvijek bio produciran od drugih političkih aktera, naročito od onih iz manjeg bh. entiteta. Trenutna financijska kriza Javnog servisa mora biti urgentno riješena, zbog čega pozivamo Vijeće ministara da na svoj dnevni red hitno stavi razmatranje aktualne situacije u vezi sa financiranjem Javnog servisa.

Također, pozivamo institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini da pomognu Javnom servisu BiH kako bi njegovo funkcioniranje kao i egzistencija zaposlenika bili neupitni, jer se radi o prvorazrednom državnom interesu.

17. Predsjedništvo SDA je imenovalo Izborni stožer za nadolazeće Opće izbore.

Kopirati
Drag cursor here to close