Pravosnažna presuda

Mahmuljinu osam godina zatvora

On je, podsjetimo, prvostepeno osuđen na 10 godina zatvora jer, po presudi, nije spriječio zločine pripadnika odreda "El mudžahedin" nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića.
Vijesti / Flash | 28. 04. 2022. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelacijsko vijeće Suda BiH pravosnažno je osudilo na osam godina zatvora nekadašnjeg zapovjednika Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina.

On je, podsjetimo, prvostupanjki osuđen na 10 godina zatvora jer, po presudi, nije spriječio zločine pripadnika odreda "El mudžahedin" nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića.

Sud BiH je 22. siječnja prošle godine prvostupanjkom presudom osudio Mahmuljina na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Apelacijsko vijeće Suda BiH poništilo je u studenom prošle godine tu, prvostupanjsku presudu i odredilo novo suđenje koje je počelo žalbenim postupkom na kojem su izneseni prijedlozi Tužiteljstva i obrane.

Tužiteljstvo se žalilo na visinu izrečene kazne Mahmuljinu za ubojstva zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske i nečovječno postupanje prema zarobljenicima, civilima i ranjenicima u prvostupanjskom postupku, dok se odbrana žalila po svim osnovama, uključujući bitne povrede kaznenog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Mahmuljinu se po optužnici tereti da je "tijekom rata u BiH, oružanog sukoba između Armije RBiH i Vojske Republike Srpske na području općine Zavidovići, u svojstvu zapovjednika 3. korpusa Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i odred El Mudžahidin, tijekom 1995. godine, dok je trajala vojna operacija Armije R BiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici odreda El Mudžahidin počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, nije ništa poduzeto kako bi spriječio navedeni zločin, iako je imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije poduzeto ništa kako bi kaznio počinitelje zločina".

    

Kopirati
Drag cursor here to close