"Nećemo dići ruke"

Izetbegović: Čović kao da je smišljao kako će pokvariti pregovore

"Kao da je smišljao kako će pokvariti pregovore. A ja se trudio naći rješenje i uvijek smo im davali više nego što treba", istaknuo je Izetbegović.
Vijesti / Politika | 05. 05. 2022. u 17:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čović je iznio niz neargumentiranih neistina. Prva je ta da je HDZ htio ukloniti diskriminaciju, a upravo je obratno, kazao je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović okupljenim novinarima na konferenciji za medije nakon sjednice Predsjedništva SDA.

"On tvrdi da su Hrvati ugroženi i diskriminirani. Kad zbrojite predsjednika i dva njegova zamjenika sa 17 ministara, od toga je šest Hrvata i jedna srpkinja koju je HNS imenovao. HNS je zaustavio implementaciju izbornih rezultata prije tri i pol godine, a sada kažu da izbora neće biti nikako. Od stotinu bitnih pozicija u državi, oni imaju preko 50% više pozicija u odnosu na to što Ustav propisuje", naveo je Izetbegović. 

Pružena ruka 

On je istaknuo kako se Hrvatima "uvijek pruža ruka pa onda tvrde da ih diskriminiramo".

"Nije nam nikada na um pala stvar da ih izbacimo iz vlasti. Kažu da smo netrpeljivi prema njima. U Varešu gdje su počinili zločine izabran je Hrvat iz HDZ-a na vlast. Dvije prijetnje - Održavanje izbora izravna prijetnja miru, HNS će pokrenuti korake za uspostavljanje teritorijalne reorganizacije BiH. Jelavić je zbog toga i pobjegao iz BiH, a Prlić i ekipa su osuđeni zbog pokušaja stvaranja toga", naglasio je Izetbegović pa nastavio:

"Što se nas tiče, logično bi bilo da napravimo krupnije regije na bazi raznih kriterija, ali ne na osnovu etničkih kriterija o kakvima pričaju Čović i Milanović".

On je naveo kako Milanović iznenađuje sve pa čak i Hrvate.

"Sreo sam se s njim pa sam čuo stvari o sastanku koji se nije dogodio. Rekao je da će zaustaviti Finsku dok ja ne promijenim izborni zakon. Kakve to veze ima. Finska da trpi zbog Izetbegovića. Mi nećemo dići ruku za ono što oni smatraju da trebamo dići ruku. Problem je u hrvatskim strankama, ne u Izetbegoviću, nisam ja dužan to rješavati. A Milanović veže mene s tim. Mi u stranci nit smo luk jeli nit njime smrdili", tvrdi Izetbegović.

"A ja se trudio..." 

Predsjednik SDA je naglasio kako se s njim "može razgovarati te je htio riješiti stvari" jer, kako navodi, "ni mi ne možemo na zelenu granu dok se to ne riješi".

"Čović nas je odmaknuo od tog rješenja. Cijelo vrijeme sam ga htio dovesti do pameti, da ne izgovara u Beogradu stvari koje ne smije izgovoriti, da ne staje uz Hrvatsku kad je u pitanju Pelješki most, pa poruke u Banja Luci da čuvaju RS. Kao da je smišljao kako će pokvariti pregovore. A ja se trudio naći rješenje i uvijek smo im davali više nego što treba. HDZ ima više ministara nego SDA i onda su ugroženi. Ja više odgovora na to nemam. To je drska politika od Milanovića i ovog našeg HDZ-a. Moramo završiti probleme između Bošnjaka i Hrvata", istaknuo je Izetbegović.


Komentirao je čelnik i nedostak sredstava za održavanje Općih izbora pa naglasio kako "bi trebali imati budžet i vjerujem da ćemo ga imati".

Kopirati
Drag cursor here to close