Mostar

SDA se ograđuje i traži da se Kordić očituje o bojama Izraela

Mostarska SDA navodi kako je gradonačelnik Kordić dužan istupiti u javnost, ''ne samo radi interesa javnosti, nego i vlastitog kredibiliteta izabranog političara…''
Vijesti / Politika | 05. 05. 2022. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Najbolje bi bilo da gradonačelnik Kordić javno istupi i uznemirenoj javnosti Grada Mostara pojasni kojim se to i kakvim razlozima vodio, kada je donio svoju odluku o osvjetljavanju HD Herceg Stjepan Kosača i Starog mosta u bojama Države Izrael'', objavio je Gradski odbor SDA Mostara navodeći kako su ''samo gradonačelnik Kordić i njegov tim nadležni i na kraju krajeva odgovorni za bilo kakvo davanje suglasnosti ili dozvole za osvjetljavanje bilo čega, pa i Starog mosta''.

Naime, u priopćenju za javnost, GO SDA Grada Mostara navodi kako im podmeću neke od ''navodno patriotskih stranaka o tome kako su kadrovi SDA i sama stranka dali suglasnost za osvjetljavanje Starog mosta u bojama zastave Države Izrael''.

''Iako to pokretači ovakvih hibridnih medijskih akcija vjerojatno jako dobro znaju, radi cjelovitog i istinitog informiranja javnosti, želimo naglasiti da je upitna odluka o 'osvjetljavanju' Starog mosta, stare gradske jezgre, ali i drugih znamenitosti Mostara, isključivo u rukama gradonačelnika Mostara, Marija Kordića i njegovog ureda, i da mu za realizaciju nije potrebna ničija suglasnost pa ni predsjednika Gradskog vijeća'', navedeno je.

Mostarska SDA navodi kako je gradonačelnik Kordić dužan istupiti u javnost, ''ne samo radi interesa javnosti, nego i vlastitog kredibiliteta izabranog političara, koji bi po prirodi stvari, ali i svih statutarnih odrednica, trebao i morao predstavljati sve građane Grada Mostara''.

''Donošenje ovakvih odluka sigurno se ne smije odvijati unutar uskog kruga ljudi, bez upliva javnosti, i s razlozima koji manje-više ostaju nepoznati. Gradonačelnik Kordić se voli pohvaliti transparentnošću vlasti, a što je i naš cilj, pa bi bilo dobro da to opredjeljenje u ovom slučaju zaista i dokaže, jasnim stavom i razlozima koji su ga naveli da postupi kako je postupio. SDA Mostar svakako vidi ovaj grad kao multietničko središte Hercegovine i ovog dijela Evrope, te upravo zbog toga je protiv bilo kakve i bilo čije politizacije spomenika kulture s UNESCO-ove liste zaštićene baštine'', navedeno je.

Kažu kako su ''ranije smo javno upozoravali da bi svako neovlašteno ili neodgovorno osvjetljavanje Starog mosta se moglo vratiti poput bumeranga, jer očigledno nisu uspostavljeni mehanizmi, kao i proces donošenja odluka, o tome kada, u kojoj prilici i zašto osvjetljavati znamenitosti Grada Mostara, pa se očigledno lovi u mutnom''.

''Upravo zbog toga, SDA Grada Mostara će preko Kluba vijećnika Koalicije za Mostar 2020 u najskorijem periodu pokrenuti više inicijativa, s ciljem da se uvede potpuni red u ovu problematiku, i to ne zbog bilo kakvog oblika cenzure, već zbog uspostavljanja jasnog modela po kome se predlaže, odobrava i realizira bilo kakvo osvjetljavanje mostarskih znamenitosti, koje predstavljaju sve građane Mostara, pa na kraju krajeva i čitavu Bosnu i Hercegovinu. Mostarski Stari most je svjetski prepoznata bosanskohercegovačka kulturna i turistička razglednica i kao takav treba ostati. Svako uplitanje politike i politikantstva, radi predstave domaćoj ili tko zna čijoj javnosti, te u tko zna kakve političke svrhe, može dovesti samo do daljeg usložnjavanja društveno-političkih odnosa, i vraćanja Mostara na status grada slučaja. Možda je takav scenarij zaista na pameti onih koji sve ovo pokreću, pa se kasnije žale i traže krivca, ali GO SDA Grada Mostara neće nasjesti na ove provokacije, te će vrlo brzo i odgovorno se pozabaviti ovim, sada već moramo konstatirati, problemom'', navodi mostarski odbor SDA.

 

Kopirati
Drag cursor here to close