Izborni zakon BiH

Schmidtove izmjene stupile na snagu

"Sankcije su znatno pooštrene tako da se nadamo da će to doprinijeti odvraćanju od kršenja izbornih pravila, suzbijati kršenja i represivno djelovati i obuzdati sve što nije dozvoljeno", ističe Hadžiabdić.
Vijesti / Politika | 04. 08. 2022. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izmjene Izbornog zakona BiH, koje je prošlog tjedna nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, kojima su predviđene oštrije sankcije za zloupotrebu državnih resursa, stupile su danas na snagu, potvrđeno je "Nezavisnim" u Središnjem izbornom povjerenstvu BiH.

"S obzirom na to da je zakon objavljen na web stranici OHR-a 27. srpnja, a da se u zakonu navodi da stupa na snagu osmog dana od objave na njihovoj web stranici ili u Službenom glasniku BiH, što bude prije, to znači da je danas na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Samim stupanjem na snagu zakona Središnje izborno povjerenstvo BiH će postupati u skladu sa svojim ovlastima, što je njena zakonska obveza", rekla je za "Nezavisne" glasnogovornica ove agencije Maksida Pirić.

Prekršajne kazne 

Irena Hadžiabdić, članica SIP-a BiH izjavila je Srni da će od danas biti primjenjivane nove prekršajne kazne u puno višim iznosima. Ona je navela da će, prema ocjeni SIP-a, nametnute izmjene pomoći u tome da izbori budu više fer i manje kontaminirani jer su sankcije strože.

"Dobili smo mehanizam za zaštitu integriteta izbora i to po našem mišljenju ulijeva veće povjerenje birača u izbore, tako da se nadamo da će to utjecati na veći odaziv birača", ocijenila je Hadžiabdić.

Prema njenim riječima, sada su u Izborni zakon ugrađeni mehanizmi koji mogu zaustaviti manipulacije i osigurati fer izbornu utakmicu.

"Sankcije su znatno pooštrene tako da se nadamo da će to doprinijeti odvraćanju od kršenja izbornih pravila, suzbijati kršenja i represivno djelovati i obuzdati sve što nije dozvoljeno".

Ona je rekla da je Schmidt intervenirao u nekoliko poglavlja - četiri intervencije u poglavlju jedan, gdje se nalaze definicije koje su najznačajnije za SIP, a tiču se govora mržnje.

"Dobili smo i definiciju zloupotrebe javnih resursa, koja do sada nije postojala", istaknula je Hadžiabdić.

Razrađena zloupotreba javnih sredstava

Prema njenim riječima, intervenirano je i na poglavlju dva čime se pomaže efikasnost i onemogućava blokada kod imenovanja izborne administracije.

Hadžiabdić je istaknula da je najveći broj intervencija donesen u poglavlju sedam i u poglavlju 19-A.

"Poglavlje sedam se odnosi na izbornu kampanju i zapravo se ovim izmjenama i dopunama većina ovlaštenja vezuje za izbornu kampanju koja počinje 2. rujna".

U vezi s poglavljem koje se odnosi na izbornu kampanju, Hadžiabdić je rekla da je tu jako dobro razrađena zloupotreba javnih sredstava.

"Svaka novina jeste izazov za onog tko to implementira, a u ovom momentu to će biti SIP, koji sada ima ovlaštenja da vodi detaljne istrage, provodi i mnoštvo dokaz", dodala je Hadžiabdić.

Prema njenim riječima, u poglavlju 19-9 je novina 19-A i da to poglavlje sadrži krivične odredbe i za izbornu administraciju i za političke subjekte.

Sankcije

"Novina je da kod povreda koje čine članovi biračkih odbora. Može se kazniti politički subjekt u ime kojeg je imenovan član biračkog odbora novčanom kaznom koja može ići i do 10.000 KM, a što se tiče sankcija za političke subjekte, one su ranije maksimalno iznosile 10.000 KM, a sada su 30.000 KM, pa se to isto odnosi ne samo na zloupotrebu sredstava, nego i druga kršenja koja politička stranka može počiniti u kampanji", pojasnila je Hadžiabdić.

Prema njenim riječima, sada su precizirane povrede iz poglavlja šest-sedam koje su bile uopćene u pogledu izricanja novčanih kazni koje se sada odnose i na dozvolu SIP-a da ukloni ime kandidata i poništi ovjeru političkog subjekta.

"One su prije bile uopćenog karaktera, a sada SIP ima široke ovlasti u pogledu izricanja sankcija za sve prekršaje koji su pobrojani u članu 19-9", navela je Hadžiabdić.

Ona je dodala da će prekršajni postupci koje je SIP počeo prije stupanja na snagu izmjena Izbornog zakona biti okončani u skladu s odredbama zakona koji je bio na snazi u vrijeme izvršenja prekršaja, odnosno na osnovu zakona i prekršajnih kazni i kaznenih odredaba koje su važile do danas.

Kopirati
Drag cursor here to close