Krenulo je

Zbog preuranjene izborne kampanje Transparency International podnio 22 prijave SIP-u

Od 175 događaja koje je TI promatrao tijekom srpnja, koji je jedan od tri mjeseca monitoringa političkih stranaka, na 76 posto bili su prisutni kandidati na Općim izborima, navedeno je tijekom prezentacije rezultata monitoringa.
Vijesti / Politika | 02. 08. 2022. u 15:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prvih mjesec dana monitoringa aktivnosti političkih stranaka, Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je 22 prijave Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) zbog održavanja predizbornih skupova i plaćene izborne kampanje.

Od 175 događaja koje je TI promatrao tijekom srpnja, koji je jedan od tri mjeseca monitoringa političkih stranaka, na 76 posto bili su prisutni kandidati na Općim izborima, navedeno je tijekom prezentacije rezultata monitoringa.

Na obilježavanju Dana općine Čelinac nastupilo je pet estradnih umjetnika i ulaz je bio besplatan.

“Prije njih nastupila su četiri kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na Općim izborima”, kazao je Srđan Traljić, glasnogovornik TI-a, navodeći kako su pjevali i “neizravno pozivali građane da im omoguće da u nadolazećem razdoblju uspješno vode Republiku”.

“Sve je plaćeno javnim sredstvima”, naveo je Traljić, navodeći i primjer Dana povratka – manifestacije održane u Bratuncu.

Na ovom višednevnom događaju u Bratuncu, na led panelima iza govornika nalazila su se imena kandidata na Općim izborima, a grafičko rješenje koje je izabrano slično je grafičkim rješenjima po kojima je Stranka demokratske akcije (SDA) krenula u izbornu kampanju, navedeno je u rezultatima monitoringa TI-a, a o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije prva izvijestila.

Kako je Traljić kazao, SIP je ranije kažnjavao ovakve pojave, dodajući kako je Transparency do sada podnio 22 prijave zbog preuranjene kampanje, od kojih se jedna odnosi i na zloupotrebe biračkih popisa.

On je naveo kako je Izbornim zakonom loše definirana preuranjena kampanja, navodeći kako je SDA do sada održala pet velikih predizbornih skupova – u Gradačcu, Brezi, Hadžićima, Travniku i Gornjem Vakufu.

“SDA je najotvorenije krenula u ovaj proces”, naveo je Traljić, dodajući kako je dio skupova organiziran u javnim institucijama, što je zabranjeno Izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Ono što nije zabranjeno i tretirano Izbornim zakonom je javna potrošnja, rečeno je tijekom prezentiranja rezultata monitoringa, te navedeno kako su zabilježena 353 slučaja intenziviranja javnih radova.

“Ono što je trend jeste da se političke stranke na svojim nalozima hvale izvođenjem ovih radova i vode kampanju javnim resursima. Zemlje u okruženju ograničile su javnu potrošnju u ovom razdoblju”, kazao je Traljić, navodeći kako je drugi problem povećanje proračunskih davanja određenim kategorijama.

Kako je zabilježeno kroz monitoring, podijeljen je 191 milijun konvertibilnih maraka (KM) kroz jednokratne subvencije kategorijama građana koje izlaze na izbore.

Ivana Korajlić, izvršna direktorica TI-a, kazala je da institucija kontroliraju poštivanje pravila o zabranjenim aktivnostima samo u vrijeme službene predizborne kampanje, dok praksa pokazuje da političke stranke i njihovi kandidati koriste razdoblje prije početka izborne kampanje za sve što nije dopušteno u kampanji.

“Na događajima koji organiziraju institucije šalju se otvorene poruke, pozivi za glasovanje i pozivi biračima da će, ako ne glasuju za određenu stranku, trpiti posljedice”, navela je Korajlić dodajući kako nedavne Izmjene Izbornog zakona djelimično tretiraju sve ove pojave.

“Ono što je najveći problem i institucijama i proračunu nije tretirano Izmjenama Zakona”, kazala je, dodajući kako nisu definirana pitanja javne potrošnje i neizravne kupovine glasova.

Kopirati
Drag cursor here to close