Da vidimo

VIDEO | Može li Schmidt natjerati političare da u šest tjedana riješe ono što nisu u osam godina?

Ovaj put Schmidt je, tvrde, napravio dobro solomonsko rješenje - odgodio odluku, odgovornost prebacio na političare. Ako dogovora političara ne bude, je li rješenje u bonskim ovlastima?
Vijesti / Politika | 02. 08. 2022. u 07:32 Bljesak.info
Šest sedmica za dogovor o izmjenama Izbornog zakona

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ni nakon osam godina nema dogovora u vezi s izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Koliko je realno očekivati da se to dogodi u iduća dva mjeseca? Ni oni koji imaju taj zadatak nisu optimistični. I dalje su u igri neslaganja i vlastiti interesi. Stoga je, stav je analitičara, izvjesniji scenarij nametanja bonskih ovlaštenja nego dogovor političara. Napominju da su čuda, ipak, moguća.

Ne možemo spriječiti, ali možemo liječiti - formulacija je lidera Stranke demokratske akcije (SDA) kada je u pitanju dogovor političkih stranaka u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, piše BHRT

'Predizborna upala'

Pod spriječiti, kaže, potrebno je jasno formulirati granice, jer je vrlo vjerojatno da će visoki predstavnik, kako kaže Izetbegović, nametnuti nešto. Zbog toga je potrebno precizno definirati što ne ide, jer ono što će biti nametnuto mora biti prihvatljivo, kategoričan je Izetbegović. Optimist je kada je u pitanju utjecaj na definitivnu odluku OHR-a, ali pesimista u vezi sa samostalnim dogovorom političkih stranaka.

"Kazao je da imamo šest tjedana da nešto uradimo? U ovoj predizbornoj upali, riješiti nešto što nismo bili u stanju riješiti relativno smireni protekle dvije godine, to je nemoguće. Mislim da je nemoguću stvar zatražio od nas. To će se samo natjecati među sobom u patriotizmu, u tome tko to bolje odbija - probosanske stranke", kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Ranije su iz Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) kazali da smatraju da nametanje ograničene izmjene Izbornog zakona dovodi u pitanje postojanje Bosne i Hercegovine kao suverene države. Sve je to, tvrde u HDZ-u, destabiliziralo političke prilike u BiH. Stoga, dogovor je i dalje upitan.

Schmidt destabilizira BiH? 

"Ali još jednom, nažalost, ovakvom odlukom visoki predstavnik se i sam stavio u funkciju, podlegao je pritisku i dodatno je urušio, ja bih rekla, i odnose i povjerenje, a i destabilizirao političke prilike u BiH", naglasila je zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Oni koji su sudjelovali na zajedničkom sastanku s Christianom Schmidtom nisu optimistični kada je u pitanju postizanje dogovora u skorije vrijeme. Nije im poznato da je Schmidt dao vremenski okvir, ali jasno je poručio da traganje za rješenjem ne može trajati unedogled.

"On je vrlo jasno naglasio da u tom slučaju nakon izbora, na jesen, očekuje da mi preuzmemo odgovornost i da razgovaramo i dođemo do rješenja jer je to uvjet za pristupanje Europskoj uniji", naveo je predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Nermin Nikšić.

"Mislim da u ovom periodu koji je dat ne vjerujem da se može postići neki dogovor, čak mislim da je otvaranje te teme na početku predizbore kampanje vjetar u leđa nacionalistima", rekao je zastupnik Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH Predrag Kojović.

Bonske ovlasti 

Schmidt je rekao da neće proglašavati cenzus, ali da to ni na koji način ne znači da se on odriče ovlasti. Slično je bilo i sa sporazumom u Mostaru, kažu analitičari te je postignut dogovor, jer je bilo izvjesno da će rješenje nametnuti Ustavni sud BiH. Ovaj put Schmidt je, tvrde, napravio dobro solomonsko rješenje - odgodio odluku, odgovornost prebacio na političare. Ako dogovora političara ne bude, je li rješenje u bonskim ovlastima?

"Prema mojim informacijama, ako do dogovora ne dođe rješenje koje je već procurilo u medije će vjerojatno biti nametnuto", pojasnio je politički analitičar Srećko Latal.

"Ja sam shvatio da visoki predstavnik spominje osmi i deveti mjesec, nije zadao nikakav konkretni datum do kojega bi se dogovor trebao postići, ali iz toga sam iščitao da on u svakom slučaju prije izbora kani riješiti to pitanje i posegnuti za mehanizmima koji mu stoje na raspolaganju", istaknuo je novinar Ranko Mavrak.

Čuda su moguća, poručuju analitičari, ali je jasno da su političari do sada pokazali da nemaju dobru volju da riješe problem te je sve izglednija intervencija visokog predstavnika nego dogovor političara.

Kopirati
Drag cursor here to close