Navigacija

Oporba optužuje reisa Kavazovića da je uoči izbora otvoreno stao uz Izetbegovića

Oporbeni čelnik Konaković pozvao je poglavara Islamske zajednice da se sastanu i razgovaraju i razjasne u čemu je zapravo problem s političarima i strankama koje se bore za naklonost birača.
Vijesti / Politika | 03. 08. 2022. u 18:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović u srijedu se suočio s optužbama oporbe da na neprimjeren način podupire vladajuću Stranku demokratske akcije (SDA) i njenog čelnika Bakira Izetbegovića uoči izbora koji bi se trebali održati 2. listopada.

Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) koja na izborima ima ambicije, ali i realne izgede da kao dio šireg ujedinjenog oporbenog bloka preuzme vlast od SDA na državnoj i razini Federacije BiH, tijekom dana je reisu Kavazoviću uputio otvoreno pismo u kojem ga je prozvao jer svojim izjavama "nedvojbeno aludira na potporu jednom kandidatu i jednom političkom subjektu" uoči jesenskih izbora.

"Favoriziranje jedne političke opcije od strane institucije kakva je Islamska zajednica, koja je od iznimnog značaja za Bosnu i bošnjački narod, brinemo da može dovesti do narušavanja njenog integriteta i dostignutog povjerenja", napisao je Konaković koji sada vodi stranku profiliranu kao konzervativno-bošnjačku i stoga računa na potporu znatnog dijela bošnjačkog biračko tijela.

Reisu Kavazoviću je poručio da kada govori o strankama i političarima uzme u obzir "sav kriminal, korupciju, obmanu javnosti, laž, spin, vrijeđanje obitelji na najgnusniji način, lažne profile, botove, ma od koga dolazile".

Oporbeni čelnik pozvao je poglavara Islamske zajednice da se sastanu i razgovaraju i razjasne u čemu je zapravo problem s političarima i strankama koje se bore za naklonost birača.

Iako Konaković nije izravno spomenuo povod koji ga je potaknuo na ovakvo reagiranje očevidno je kako je aludirao na Kavazovićev istup u kojemu je podupro Izetbegovićevu raniju izjavu o potrebi "prebrojavanja" Bošnjaka.

Izetbegović je prošlog tjedna rekao na jednoj stranačkoj tribini kako SDA ima pripremljen odgovor i za najgori scenarij te kako su se "prebrojali" i točno znaju koliko imaju lovaca i dronova.

Tu su izjavu kao ratnohuškačku oštro osudili predstavnici međunarodne zajednice u BiH, no reis Kavazović nakon toga je podupro Izetbegovića i ono što je kazao.

"Da se nismo prebrojavali onda kad je trebalo da se prebrojavamo, ne bismo danas ovdje bili. Ovo mjesto bi bilo u nečijim tuđim rukama. Naravno da ćemo se prebrojavati", izjavio je Kavazović na vjerskom okupljanju u mjestu Karići.

No u Islamskoj zajednici nisu prihvatili kritike koje su im zbog toga upućene.

Konakoviću su odmah predbacili drskost u komunikaciji s reisom a njegovo pismo prijetnjom.

"Pismo koje je objavljeno u javnosti doživljavamo kao pokušaj discipliniranja. U njemu se nama prijeti. Do sada je samo HDZ Dragana Čovića radio na ovakav način i imao ovakav odnos prema Islamskoj zajednici i reisul-ulemi", stoji u regairanju poglavarstva Islamske zajednice.

Dodatno su poručili kako središnjica NiP-a nije mjesto na koje će ići po mišljenje.

Islamska zajednica ranije se suočila s optužbama da je preko svojih imama podupirala izborne kampanje SDA ali i da je se miješala u izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH osiguravajući preko svojih vjernika glasove Željku Komšiću.

Takve je optužbe nedavno iznio bosanski franjevac Ivo Marković koji je otvoreno kazao kako su na izborima 2018. imami utjecali na vjernike tako što su ih instruirali da dva glasa iz svake kuće osiguraju za kandidata SDA Šefika Džaferovića a jedan za Komšića.

Reis Kavazović takve je optužbe odbacio kao neutemeljene uz tvrdnju kako se IZ nikada nije miješala u izbore u BiH. 

Rijaset IZ u BiH - Nismo dobili nikakvo pismo NiP-a

"Nikakvo pismo iz političke stranke Narod i Pravda (NiP) nije stiglo na adresu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i o sadržaju pisma smo saznali iz medija", priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kako se navodi, Islamska zajednica je vrlo iznenađena, ne samo načinom, već i tonom pisma, javlja MINA.

"Ovo nije način komunikacije. Ovako se ne zakazuju sastanci, a pogotovo se ovako ne komunicira s reisul-ulemom. Pismo, koje je objavljeno u javnosti doživljavamo kao pokušaj discipliniranja. U njemu se nama prijeti. Do sada je samo HDZ Dragana Čovića radio na ovakav način i imao ovakav odnos prema Islamskoj zajednici i reisul-ulemi - navodi se u priopćenju.

Stranka Narod i Pravda danas je na svojoj web-stranici objavila pismo u kojem traži sastanak s reisul-ulemom Husein-ef. Kavazovićem. U pismu iz ove stranke se vrhovni vjerski poglavar optužuje da podržava "jednog kandidata i jedan politički subjekt", te se traži sastanak, kako se "predmetna pitanja" ne bi postavljala "u javnom prostoru".

Završetak pisma je ono što je u Rijasetu Islamske zajednice u BiH shvaćeno kao prijetnja.

"Mi ovo razumijemo kao poruku da su oni - NiP - adresa na koju ćemo morati ići po svoje mišljenje. To se neće desiti", kaže se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close