Sat otkucava

Čović sa Schmidtom: Tema? Izborni proces

Naglasak sastanka bio je na integritetu izbornog procesa, vladavini prava te omogućavanju BiH da na proljeće otpočne pregovore o članstvu u EU.
Vijesti / Politika | 13. 01. 2024. u 14:11 R. I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt susreo se u subotu s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem s kojim je razgovarao o aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

"Konstruktivan razgovor s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem o političkim događanjima u BiH i nužnim zakonima vezanim za EU prioritete", navedeno je u objavi Ureda visokog predstavnika (OHR) na platformi X.

Izborni proces

Ističe se da je naglasak bio na integritetu izbornog procesa, vladavini prava te omogućavanju BiH da na proljeće otpočne pregovore o članstvu u EU.

Visoki predstavnik Christian Schmidt u petak je razgovarao s predsjednicom Središnjeg izbornog Bosne i Hercegovine Irenom Hadžiabdić i glavnim tajnikom Goranom Miškovićem.

Kako je objavio OHR na društvenoj mreži X razgovaralo se o potrebnim reformama kako bi se poboljšao integritet izbornog procesa u BiH, i važnoj ulozi SIP-a u prevenciji izborne krađe.

Podsjetimo, Schmidt je 19. prosinca u obraćanju javnosti poručio kako daje rok domaćim političarima da treba žurno mijenjati izmjene izbornog procesa.

Rekao je kako treba omogućiti tehničke izmjene izbornog procesa i pravnu regulativu da se one omoguće te da će u protivnom on nametnuti izmjene.

Čelnik RS-a i SNSD-a, Milorad Dodik, rekao je kako će reagirati ako visoki predstavnik bilo što nametne.

Predstavnici Trojke u utorak su se sastali u Mostaru s koalicijskim partnerima iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine.

Prijedlog HDZ-a 

Riječ je bila nastavak razgovora o izmijeni Izbornog zakona. Sastanku su u ime HDZ-a BiH sudjelovali Dragan Čović, Borjana Krišto te Darijana Filipović.

U ime SDP-a sudjelovali su Nermin Nikšić, Nerin Dizdar i Saša Magazinović, u ime Naroda i Pravde Elmedin Konaković te Edin Forto u ime Naše stranke.

Dopredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović naknadno je govorila o HDZ-ovom prijedlogu izmjena izbornog zakona.

"Mi smo ponudili prijedlog koji je jednostavan i u biti koji ne dira dosadašnji izbor ni bošnjačkog ni srpskog člana Predsjedništva nego osigurava dodatne uvjete koji trebaju biti ispunjeni kako bi bilo sigurno da je hrvatski narod izabrao hrvatskog člana Predsjedništva, a ne da hrvatskog člana Predsjedništva biraju pripadnici nekog drugog naroda", kazala je za UNA TV dopredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović.

Filipović je istaknula kako je HDZ poslao prijedlog koji je jednostavan te se sastoji od nekoliko stavki jednog članka.

"Primarno što vam sada mogu reći u ovom trenutku, radi se o tome da se kao potvrda legitimiteta predstavljanja ubacuju županije gdje žive Hrvati kako bi mogli imati potvrdu da su Hrvati uistinu izabrali svoga člana Predsjedništva", zaključila je.

Kopirati
Drag cursor here to close