Neuspostava vlasti

Schmidt o formiranju vlasti u HNŽ-u: ''Mogu se dogoditi određene odluke''

Visoki predstavnik Christian Schmidt komentirao je i neuspostavu vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.
Vijesti / Politika | 18. 08. 2023. u 12:30 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je ušla u drugi tehnički mandat, a visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u intervjuu za Glas Amerike (VOA) komentirao je neuspostavu vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, poručivši da će reagirati ako bude morao.

Visoki predstavnik je tu da regulira svako nepostojanje ili nemogućnost da se formira određena većina, kaže.

Puno je posla

''To znači da je mnogo zadataka koje ljudi u tom kantonu trebaju obaviti. Ako osjetim da se samo primjenjuje taktika, a da se ne slijede ideje i razmišljanja pri kojima su kanton ili država na prvom mjestu, mogu dogoditi određene političke odluke'', rekao je Schmidt.

Ne mogu se dobiti bodovi za EU, kaže, ako se pri svakoj poteškoći u zemlji, moli ili poziva visoki predstavnik da riješi to pitanje.

''Visoki predstavnik je u posljednje dvije godine dokazao da je spreman donositi teške odluke'', kazao je Schmidt.

Nešto je manje od mjesec dana prošlo je od posljednjih, propalih pregovora o formiranju izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Od tada nije bilo službenih sastanaka, a prema svemu sudeći, politički akteri i pregovarači su na ljetovanju.

Pregovori na jesen

Prema posljednjim najavama, pregovori će biti nastavljeni na jesen, ali to nije jamstvo za imenovanje novog sastava Vlade.

Traje jedino, kako BHRT piše, optimizam čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Tako smo do sada čuli niz rokova za formiranje izvršne vlasti.

''Bio je to prvotno kraj svibnja, potom petka, onda i utorak. Čuli smo i da će Vlada biti formirana do sredine lipnja. Razmetalo se s rokovima koji su onda i kršeni.Najavljivani su i potencijalni HDZ-ovi partneri. U jednom je trenutku prevaga bila na koaliciji s Trojkom, a u drugom je oživjela ljubav s SDA. Danas je status quo'', piše BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close