Duraković razočaran

Schmidt kapitulirao

Iako je visoki predstavnik nakon Dodikovih prijetnji rekao kako bi se čelnik SNSD-a trebao pripremiti na neke promjene, čini se kako je ovog puta Dodik dobio bitku.
Vijesti / Politika | 12. 09. 2023. u 14:37 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Republike Srpske, Ćamil Duraković, objavio je da je visoki predstavnik u biH, Christian Schmidt, otkazao današnji sastanak s njim u Banja Luci čime je "međunarodna zajednica, ili ono što je od nje preostalo", kapitulirala.

Povijesna prekretnica

"Sastanak je otkazao nitko drugi, no Christian Schmidt! Ne mogu potisnuti osjećaj dubokog razočarenja", rekao je Duraković.

Naveo je kako je "u teškoj geopolitičnoj svakodnevnici, međunarodna zajednica, ili ono što je od nje preostalo podlegla pritiscima i prijetnjama, te kapitulirala".

Duraković smatra da nema dovoljno dobrog razloga zbog kojeg navedeni sastanak ne bi bio održan.

"Ovo je politički potez bez presedana, povijesna prekretnica, te događaj s nesagledivim posljedicama po sveukupno političku situaciju u BiH", naglasio je Duraković.

Podsjećamo, visoki predstavnik trebao se danas sastati s opozicijskim liderima u Banja Luci kao i s potpredsjednicima RS. Prvo su lideri opozicijskih stranaka otkazali sastanak, a dopredsjednik RS-a Davor Pranjić se ispričao zbog ranije preuzetih obveza.

Schmidta je jedino čekao Duraković.

Tko je dobio bitku?

Ranije su srpski dužnosnici predvođeni čelnikom SNSD-a i predsjednikom RS poručili kako Schmidt nije dobro došao a Dodik mu je prijetio i uhićenjem.

Iako je visoki predstavnik nakon Dodikovih prijetnji rekao kako bi se čelnik SNSD-a trebao pripremiti na neke prilično neugodne trenutke, čini se kako je ovog puta Dodik dobio bitku.

Dodik je izjavio je da je Schmidt taj koji izaziva, ali da je dobro što je odustao od današnjeg dolaska u Banja Luku jer je u Srpskoj nepoželjan.

Naveo je Schmidt da ne može ništa nametati i da njegove odluke nisu obvezujuće za vlasti u Srpskoj.

"Nametnuo je nešto da zaštiti sebe, to nema nigdje, ali eto ima u BiH", rekao je Dodik te da je dobro što je Schmidt shvatio da je nepoželjan i što nije došao u Banja Luku.

Naglasio je da SNSD odbacuje bilo kakvu mogućnost prihvaćanja legitimiteta Schmidta.

"Ponovit ću da nećemo prihvatiti nijednu njegovu odluku. Bilo šta da odluči ili djeluje za nas nije obvezujuće. On ne može da uđe ni u jednu instituciju Srpske", kategoričan je Dodik protiv kojeg je potvrđena optužnica upravo zbog odbijanja neprovođenja odluka visokog predstavnika u biH.

Kopirati
Drag cursor here to close