Komitet

SNSD smatra da je RS stabilna; Dodik spreman povući vojsku

Dopredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da ova stranka pruža apsolutnu podršku instituciji predsjednika Republike Srpske…
Vijesti / Politika | 12. 09. 2023. u 13:40 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SNSD smatra da su ekonomska i politička situacija u Republici Srpskoj stabilne, rekao je čelnik ove stranke, Milorad Dodik, nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a koja je održana u Banja Luci.

"Ekonomska situacija će ostati stabilna. Vladajuća koalicija funkcionira u skladu s koalicijskim dogovorom", rekao je novinarima Dodik.

Jačanje

Istaknuo je kako opozicija djeluje u skladu sa svojim politikama koje ne odražavaju trenutnu situaciju, odnosno ni mjesto niti vrijeme.

"Ostat ćemo posvećeni jačanju institucija Republike Srpske. Političku situaciju ugrožava intervencionizam nelegalnog visokog predstavnika i veleposlanika koji djeluju izvan diplomatske prakse. Često istupaju kvalificirajući stanje u Srpskoj i BiH što nije u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", dodao je Dodik.

Naglasio je i da su obavljene konsultacije i s predstavnicima Oružanih snaga BiH čiji su pripadnici izrazili spremnost da se na poziv povuku u Republiku Srpsku.

 

Dobro je pa Schmidt nije došao

Dodik je izjavio je da je Christian Schmidt taj koji izaziva, ali da je dobro što je odustao od današnjeg dolaska u Banja Luku jer je u Srpskoj nepoželjan.

Dodik je istakao da Schmidt ne može ništa nametati i da njegove odluke nisu obvezujuće za vlasti u Srpskoj.

"Nametnuo je nešto da zaštiti sebe, to nema nigdje, ali eto ima u BiH", rekao je Dodik te da je dobro što je Schmidt shvatio da je nepoželjan i što nije došao u Banja Luku.

Naglasio je da SNSD odbacuje bilo kakvu mogućnost prihvaćanja legitimiteta Schmidta.

"Ponovit ću da nećemo prihvatiti nijednu njegovu odluku. Bilo šta da odluči ili djeluje za nas nije obvezujuće. On ne može da uđe ni u jednu instituciju Srpske", kategoričan je Dodik.

Dopredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da ova stranka pruža apsolutnu podršku instituciji predsjednika Republike Srpske, ali i Miloradu Dodiku kao predsjedniku Srpske i lideru ove stranke.

Politički progon

Cvijanović je istaknula da je potvrđivanje optužnice protiv Dodika politički progon od neizabranih prema onima koje su demokratski izabrali građani Srpske.

"Visoki predstavnici, čak i oni koji su legitimno izabrani, nemaju pravo da nameću zakone, niti mijenjaju ustave", rekla je Cvijanović na konferenciji za novinare.

Dodala je kako se ovim BiH oduzima i posljednja šansa da sama prohoda.

Dodik je ranije najavio da neće dozvoliti dolazak visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta, a danas je ocijenio da su njegove odluke, kao i izjave pojedinih ambasadora u BiH izvan diplomatske praske i oni pokušavaju svojim izjavama unijeti razdor u RS i nametnuti rješenja.

''Često istupaju kvalificirajući stanje i dajući ocjene o pojedincima i procesima što nije u skladu Ženevskom konvencijom o diplomatskim odnosima. Taj intervencionizam ima simbole kolonijalnog djelovanja i smatramo ga neprijateljskim činom međunarodne zajednice'', kazao je Dodik.

Zakon o Ustavnom sudu

Najavio je da će se već do kraja ovog mjeseca razmatrati Zakon o Ustavnom sudu, dodajući da nakon okončanja rada Radne grupe, formirane za izradu tog zakonskog rješenja, očekuju dva akta od kojih će jedan regulirati odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda, a drugi koji će regulirati rad Suda.

Kaže da se SNSD i njihovi koalicioni partneri zalažu za produženje mandata EUFOR Althea misije, ali neće prihvatiti povećanje broja pripadnika EUFOR-a posebno neće prihvatiti dolazak predstavnika Velike Britanije u tom tijelu i njihovoj misiji u BiH.

Inače, Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, vršitelja dužnosti direktora Službenog lista Republike Srpske. U optužnici se Dodik i Lukić terete za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Povodom podrške Dodiku i najave posjete visokog predstavnika Banja Luci u Istočnom Sarajevu su se sastali srpski predstavnici u Vijeću ministara koji su poručili kako su spremni napustiti državne institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close