Visoki predstavnik

Schmidt o smjeni Dodika: Sve opcije su na stolu

Schmidt je kazao kako Dodikove destruktivne politike ne mogu proći.
Vijesti / Flash | 07. 07. 2023. u 15:41 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kazao je za Avaz kako ima osjećaj da Milorad Dodik misli da se zakon i pravo ne odnose na njega i da on sebi može dozvoliti ono što malo tko drugi smije.

''Ja sam u subotu donio odluku da ilegalni zakoni koji su doneseni u Narodnoj skupštini RS ne stupe na snagu, da to ne dopustimo. Slijedimo princip - ista pravila za sve. Svatko mora prihvatiti i poštovati pravne norme. Mogu apelirati na sve da zajedno trebaju služiti narodu, a to znači sjesti i raditi te donijeti zakone koji su bitni za europske integracije. To je ono što će doprinijeti budućnosti. Ako se to ne dogodi, onda mora svako znati da međunarodna zajednica nije tigar od papira'', kazao je.

Smijena Dodika

Na pitanje o smijeni Milorada Dodika u doglednoj budućnosti zbog njegovih postupaka, Schmidt je kazao kako su sve opcije na stolu po tom pitanju.

Video: Kristijan Šmit ekskluzivno za "Avaz": Hoću li smijeniti Milorada Dodika!?

''Sve opcije su na stolu i ja ih sa stola neću skloniti. Gospodin Dodik je sam kovač svoje sreće'', kazao je.

Schmidt je kazao kako Dodikove destruktivne politike ne mogu proći.

''Nije EU kriva što je RS doveo u financijsku situaciju u kakvoj jeste. Jednom će zbog toga morati odgovarati građanima Republike Srpske. Ja mislim da Dodik mora biti svjestan ozbiljnosti situacije i da treba praviti korake prema europskom putu BiH, kao i ostali političari. On mora promijeniti sebe'', kazao je Schmidt.

Kazao je kako Dodik mora raditi za svoj entitet.

''On, umjesto toga, pokazuje političku ljutnju, političku srdžbu, poput djeteta u vrtiću, za šta nema nikakvu osnovu. Bilo bi malo bolje da počne slušati svoje savjetnike. Čuo sam da je u Banjoj Luci mnogim ljudima neprijatno zbog šansi koje ne koristi ovaj entitet zbog Milorada Dodika'' kazao je.

Dodikov potpis

Podsjetimo, Milorad Dodik danas je potpisao je Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na Sedmoj posebnoj sjednici.

Ovaj zakon odnosi se na prestanak obveze da se odluke visokog predstavnika objavljuju u Službenom glasniku RS-a. Schmidt je ovaj zakon poništio 1. srpnja, a ujedno je odlučio kako će bilo kakav pokušaj da se taj zakon provodi postati kazneno djelo za što se može dobiti dugogodišnja zatvorska kazna.

Dodik je formalnim proglašenjem spornog zakona sada potencijalni optuženik za kazneno djelo definirano kao "neizvršavanje odluka visokog predstavnika".

Ukoliko bi bio osuđen to bi značilo i automatsku zabranu obnašanja sadašnje dužnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close