Kritike

Bundestag: ''Schmidt jeste problem, ali nije najveći problem''

''Moja kritika je javna'', rekao je Mijatović prenosi list i ukazuje da ovaj zastupnik Zelenih ipak ne zahtijeva Schmidtov opoziv.
Vijesti / Politika | 22. 06. 2023. u 19:36 Deutsche Welle

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini optužen je za zloupotrebu svoje ionako velike moći. U srijedu je odgovarao pred Odborom za vanjske poslove Bundestaga.

''Schmidt jeste problem, ali nije najveći problem'', prenosi Tagesspiegel.

''Nije baš ličilo na demokratsko postupanje kada je parlament u jednom dijelu BiH trebao da izabere novog premijera'', piše Tagesspiegel i podsjeća na prosvjede u svibnju ispred OHR-a u Sarajevu.

''Prosvjednici, od kojih su neki bili pozvani od bošnjačke etnonacionalne stranke SDA, izrugivali su se, verbalno vrijeđali, pa čak i pljuvali parlamentarce bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine dok su ulazili u zgradu da glasaju za političara lijevog centra i građanske opcije Nermina Nikšića'', piše ovaj njemački list.

Bijes protiv jednog Nijemca

Tagesspiegel pojašnjava da je ovaj bijes bio usmjeren protiv jednog Nijemca (Christiana Schmidta) zbog toga što je, ponovo, u posljednjem minutu intervenisao na polju Izbornog zakona.

Napominje se da je međunarodna zajednica Schmidtu dala ''širok spektar odredbi, koje su nazvane tzv. 'bonske ovlasti' – po nekadašnjem glavnom gradu Njemačke u kojem su donesena. Ona mu omogućavaju da presiječe Gordijeve čvorove ili da potpuno ukloni neposlušne političare sa funkcija''.

U tekstu se ističe da je Schmidt, zbog načina na koji koristi bonska ovlaštenja ''izazvao takvu pometnju da je prije nekoliko mjeseci pozvan da govori pred Odborom za spoljne poslove Bundestaga''. Dodaje se i da, prema riječima zastupnika Bundestaga Borisa Mijatovića, to nije bilo ''saslušanje'' već ''Fact Finding Mission'' – utvrđivanje činjenica jer je Schmidt zapravo ''dužan da polaže račune međunarodnoj zajednici, a ne Bundestagu''.

Mijatović: Schmidt je problem, ali nije najveći

List nastavlja da citira Borisa Mijatovića, izvjestioca Zelenih za Balkan i EU, koji je rekao i da ''Schmidt jeste problem, ali da nije najveći problem tog regiona''. Za Tagesspiegel Mijatović kaže da je sam kao međunarodni posmatrač pratio izbore u Tuzli, kada je dobio SMS da je promijenjen Izborni zakon.

''Moja kritika je javna'', rekao je Mijatović prenosi list i ukazuje da ovaj zastupnik Zelenih ipak ne zahtijeva Schmidtov opoziv.

''Ali Schmidt treba da prestane da se ponaša kao političar i umjesto toga promoviše ravnotežu, pomirenje i prije svega građansko društvo'', rekao je Milivojević za Tagesspiegel.

Političar Zelenih za berlinski dnevnik kaže da se premalo uradilo protiv ''onih koji bojkotuju mir''. Navodi primjer osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, koji se uz ''podršku hrvatskih političara hvali kako se ne kaje'', ili Milorada Dodika koji „bojkotuje Ustavni sud BiH”.

Izetbegović Schmidtu prebacuje pristrastnost

U tekstu se također pominje da predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, Schmidtu prebacuje pristrastnost.

''Njegovim odlukama su Bošnjaci, najveća etnička grupa u zemlji, namjerno stavljeni u nepovoljniji položaj u korist Hrvata i njihove stranke HDZ''.

Dalje u tekstu se kaže da su ''dublji razlozi za gnijev protiv Schmidta linije koje je povukao Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. godine. U to vrijeme uveden je niz mehanizama etničke kontrole kako bi se osiguralo da sve tri glavne etničke grupe i sudionice u ratu – Bošnjaci, Srbi i Hrvati – imaju ravnopravan položaj u posljeratnoj politici zemlje''.

Autori teksta tu govore o najkomplikovanijem demokratskom sustavu na svijetu sa čak 14 vlada.

''Pojavio se i niz mehanizama koji bi se mogli koristiti za blokiranje donošenja odluka iz bilo kog razloga, koji bi bilo koja strana smatrala odgovarajućim''.

Tagesspiegel piše da onda tu dolazi i Schmidtova politika i zaključuje da su skoro dvije godine nakon njegovog imenovanja ''čak i njegove bivše pristalice razočarane, a pozivi na njegovu ostavku i zamjenu sve su glasniji''.

Kopirati
Drag cursor here to close