Zahtjev za smjene Bradare i Vlaisavljević

Udruženje žrtava i svjedoka genocida Schmidtu: Najavili ste nastavak glorifikacije ratnih zločina

Udruženje žrtava i svjedoka genocida kaže kako je upućeno nekoliko zahtjeva za smjenu Bradare i Vlaisavljević.
Vijesti / Flash | 08. 06. 2023. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, uz podršku i suglasnost Udruženja građana žrtava rata '92-95' "16 april” Ahmići, pozvalo je visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da, kao su naveli, konačno zauzme jasan stav po pitanju presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) te zabrani javna okupljanja i veličanja presuđenih ratnih zločinaca.

Više poziva za smjenu

U otvorenom pismu upućenom visokog predstavniku, Udruženje žrtava i svjedoka genocida napominje da su uputili već nekoliko zahtjeva u kojima su tražili smjenu predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare i ministrice za sport i kulturu FBiH Sanje Vlaisavljević.

''Nažalost, Vi ste svojim šturim priopćenjem najavili nastavak glorifikacije ratnih zločina. Danas smo svjedoci da presuđeni ratni zločinci održavaju predavanja, ističu svoju ulogu mirotvorca, omalovažavaju žrtve, ne prihvaćaju presude MKSJ i sebe predstavljaju kao žrtvu zavjere'', navodi ovo udruženje u pismu koje prenosi Fena.

Podsjetimo, Vlaisavljević je tijekom gostovanja na N1 kako ratne zločince treba rehabilitirati, te dodala da to više nisu zločinci, kada odsluže kaznu.

"On mora biti rehabilitiran u društvo, on je odslužio kaznu, bilo tko. Evo, Sanja Vlaisavljević je odslužila kaznu za ratni zločin. Što sad vi mislite, trebamo li Sanju Vlaisavljević poslati na Goli otok nakon odslužene kazne jer ona više ne zaslužuje da bude ljudsko biće zato što je bila suđena i presuđena za izvjesno", kazala je Vlaisavljević u emisiji Dan uživo na televiziji N1.

Pozivi na ostavku

Nakon brojnih poziva na ostavku Vlaisavljević nije podnijela ostavku, te je rekla kako se boji za svoju sigurnost. Obratila se javnosti otvorenim pismom u kojem je napisala da su njene riječi izvučene iz konteksta.

''Da još jednom pojasnim za sve one koji to nisu htjeli čuti: tvrdila sam i opet ću to ponoviti, ratni zločinac s odsluženjem svoje kazne ne prestaje biti ratni zločinac nego osuđenik, tj. kažnjenik'', napisala je otvorenom pismu Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević nakon što su "Udruženje žrtava i svjedoka genocida" i "Udruženje građana žrtava rata '92-95' 16. april Ahmići" uputili poziv da podnese ostavku. 

Ranije je i Lidija Bradara predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine izrazila stav kako se ne odriče prijatelja pa tako ni ratnog zločinca Darija Kordića zaključivši da je on "valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin" nakon što je odležao kaznu.

Također je navela kako su u dvorani, vjerovatno govoreći o Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, sjedili "potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna".

Kopirati
Drag cursor here to close