Jasan stav OHR-a

Schmidt o Kordićevoj izjavi: Veličanje ratnih zločina kažnjivo je zakonom

''Činjenica da je neka osuđena osoba izdržala kaznu za počinjeni ratni zločin ne znači da je zločin nestao. Ta osoba je i dalje ratni zločinac'', kaže Schmidt.
Vijesti / Politika | 12. 06. 2023. u 17:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Christian Schmidt komentirao je danas nedavno objavljen video snimak Darija Kordića, osuđenog ratnog zločinca, koji sadrži poruke u vezi sa zločinima za koje ga je osudio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), i u kojemu on ne pokazuje nikakve znakove kajanja.

''Činjenica da je neka osuđena osoba izdržala kaznu za počinjeni ratni zločin ne znači da je zločin nestao. Ta osoba je i dalje ratni zločinac. Kajanje, žaljenje i oprost su ono što bi trebala tražiti.

Ovi komentari Darija Kordića bi se mogli shvatiti kao veličanje i glorifikacija njegovih djela. Veličanje ratnih zločina kažnjivo je zakonom. Pozivam Tužiteljstvo da otvori istragu u tom predmetu, a mora se provjeriti i postoje li određene posljedice u pogledu presude MKSJ-a u slučaju Kordić'', izjavio je visoki predstavnik.

Ponovo je naglasio potrebu i dao podršku za upis presuda MKSJ-a i Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u krivične evidencije BiH.

''Građani BiH, osuđeni od strane međunarodnih sudova, ne bi trebali biti u mogućnosti da dobiju potvrde o nekažnjavanju iz domaćih krivičnih evidencija. Društvo koje teži izgradnji bolje budućnosti bez zločina i genocida, mora prihvatiti činjenice iz svoje povijesti o kojima postoje sudske presude'', stoji u tom dijelu.

Visoki predstavnik je čvrsto opredijeljen da to osigura, priopćeno je iz OHR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close