Visoki predstavnik

Schmidt: Prestanite

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorio je u subotu političare iz Republike Srpske da svojim pritiscima na državni Ustavni sud krše ustav, pozvavši ih da s tim odmah prestanu.
Vijesti / Politika | 17. 06. 2023. u 15:48 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorio je u subotu političare iz Republike Srpske da svojim pritiscima na državni Ustavni sud krše ustav i ugrožavaju vladavinu prava, pozvavši ih da s tim odmah prestanu.

Schmidt je reagirao nakon što je jedini sudac iz reda bosanskih Srba u Ustavom sudu BiH Zlatko Knežević najavio kako će zatražiti odlazak u prijevremenu mirovnu, a to je učinio nakon što ga je parlament RS na poticaj Milorada Dodika pozvao da podnese ostavku i na taj način omogući ''delegitimiranje'' tog suda, prenosi Hina.

Prestanite

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorio je u subotu političare iz Republike Srpske da svojim pritiscima na državni Ustavni sud krše ustav i ugrožavaju vladavinu prava, pozvavši ih da s tim odmah prestanu.

Schmidt je reagirao nakon što je jedini sudac iz reda Srba u Ustavom sudu BiH Zlatko Knežević najavio kako će zatražiti odlazak u prijevremenu mirovnu, a to je učinio nakon što ga je parlament RS na poticaj Milorada Dodika pozvao da podnese ostavku i na taj način omogući “delegitimiranje” tog suda.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić sazvao je posebnu sjednicu parlamenta za 21. lipnja, a u dnevni red je uvrstio samo prijedlog te odluke.

Vlasti RS osporavaju mandat Christiana Scmidta jer ga zahvaljujući blokadama Rusije i Kine nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN.

Pozicije upražnjenje zbog umirovljenja 

Istodobno osporavaju i presude Ustavnog suda BiH i odbijaju provoditi one koje im se ne sviđaju, a sada kane dovesti u pitanje i legitimitet tog suda tako što u njemu više neće biti sudaca srpske nacionalnosti.

Dva suca Ustavnog suda BiH bira parlament RS, a četiri parlament Federacije BiH dok tri inozemna suca imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava. Pozicije jednog suca iz RS i jednog iz Federacije trenutačno su upražnjenje zbog umirovljenja dvojice sudaca koji su ranije obnašali te dužnosti.

Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Vijeća Europe zaduženo za pitanja demokratskih standarda kroz vladavinu prava, također je upozorila kako su neprihvatljivi napadi iz RS na Ustavni sud odnosno na njegove suce koji moraju biti zaštićeni od bilo kakvih političkih pritisaka.

Kopirati
Drag cursor here to close