"Dobar i otvoren" razgovor

Sastanak Schmidta i Vučića: Vučić poručio što neće podržati, oglasio se i Dodik

Vučić je rekao kako je ponovio nedvosmislenu podršku Srbije Daytonskom mirovnom sporazumu, kojim se ujedno poštuju i teritorijalni integriteti BiH i Republike Srpske u okviru BiH.
Vijesti / Politika | 04. 04. 2024. u 18:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Christian Schmidt ocijenio je da je imao "dobar i otvoren razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem" u četvrtak u Beogradu.

Naglasak na RS

"Razgovarali smo o svim aktualnim temama u BiH, s naglaskom na RS. Cijenim konstantnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH predsjednika Vučića", objavio je visoki predstavnik Schmidt na X-u.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić nakon susreta oglasio se na Instagramu.

"Naglasio sam da se Srbija snažno zalaže za dobrosusjedske odnose, suradnju i stabilnost, kao i poštovanje međunarodnog javnog prava, koji su neophodni preduvjet za svaki dalji ekonomski i društveni napredak", napisao je nakon susreta Vučić na Instagramu.

Rekao je i kako je ponovio nedvosmislenu podršku Srbije Daytonskom mirovnom sporazumu, kojim se ujedno poštuju i teritorijalni integriteti BiH i Republike Srpske u okviru BiH.

"Sve suprotno tome Srbija neće podržati", poručio je Vučić.

Podsjetimo, Dodik je komentirao ranije najavljen sastanak Schmidta s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Razumijemo situaciju u kojoj je predsjednik Vučić. Schmidt je lažan, on nije taj koji treba govoriti o imovini. Ono što je najavio i želio da kaže Schmidtu u oči, a to je pustite vi više priče o duhu Daytonskog sporazuma, pokažite nam gdje i šta piše, a onda ćemo razgovarati", naveo je Dodik uoči sastanka.

Dodao je kako mu je drago što u Srbiji primaju Schmidta, a ne visokog predstavnika.

Promijenio ton

Dodik se nakon sastanka nešto oštrijim tonom ponovno osvrnuo na Schmidta:

"Kaže da će on čuvati Srpsku, da hoće ohladiti situaciju, a izazvao je potpuni kaos i to u trenutku kada je BiH pokazala da može samostalno da donosi odluke i da vraća svoj suverenitet, koji su urušili stranci. Nijemac, koji je ovdje došao na nelegalan način i lažno se predstavlja Srbima, drži lekcije i priča o Europi. On je američki potrčko čiji je jedini cilj da silom i nametanjem provede njihove želje. Kaže da će donijeti Europu BiH, a pita što nije u redu s nametanjem rješenja suverenoj zemlji. Ne samo da je nelegalan, nego je i neuračunljiv", poručio je Dodik.

Istaknuo je kako ni Europa ne podržava Schmidtove odluke.

"To nitko normalan ne može da podrži, osim onih koji imaju interes da se održi kolonijalni karakter BiH. Republika Srpska je rekla sve što je imala na temu nelegalnog Schmidta. Od svih aktera očekujemo da pokažu da u BiH nema mjesta za strane intervencije i da žele da sačuvaju daytonsku BiH. U BiH nema mjesta ni za Schmidta ni za nametanja. On je srušio europski put po američkim uputama i samo njegovim odlaskom BiH se može vratiti ispunjavanju ovog strateškog cilja", napisao je Dodik te u novoj objavi dodao:

"Onda uzmi se veži sam gdje god hoćeš".

Kopirati
Drag cursor here to close