Raduje se suradnji

Schmidt najavio sastanak s Vučićem

Christian Schmidt najavljuje sastanke s liderima iz regije.
Vijesti / Politika | 01. 04. 2024. u 10:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini oglasio se putem društvenih mreža najavivši sastanak s Aleksandrom Vučićem.

''Radujem se suradnji sa svim relevantnim dionicima u okviru svog kapaciteta i mandata prema Daytonu u unapređenju uloge međunarodne zajednice u održavanju mira, integriteta i stabilnosti u BiH'', rekao je HR Schmidt, a navodi se na X nalogu OHR-a, gdje stoji da je sljedeći susret bit će s predsjednikom Srbije Vučićem.

Podsjetimo, tijekom obraćanja predsjednika RS-a Milorada Dodika na sjednici NSRS-a, kada je on je kako piše sarajevski Klix u suštini od Srbije tražio da više "ne stoji iza Daytonskog sporazuma".

U jednom trenutku Dodik je rekao da će, ukoliko se ne poništi odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojom je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona u BiH koje se odnose na integritet izbornog procesa, od Srbije tražiti da ih brani pred međunarodnim institucijama.

"Da RS, ukoliko se ovo ne desi, sada na uskršnjem saboru koji je dogovoren između Srbije i RS-a inzistira na 'dejtonskoj ulozi Srbije', zemlje koja je garant Dejtonskog sporazuma", kazao je Dodik u svom obraćanju.

Također, Dodik je tražio da se Srbija izjasni da su "Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum".

"Da se deklaracijom tog sabora proglasi da su Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum i da 'Srbija više ne može stajati iza toga'. Da je Srbija spremna da na međunarodnim institucijama brani RS i Dejtonski sporazum onako kako to ima kao članica, odnosno subjekt međunarodnog prava", poručio je Dodik.

 

Kopirati
Drag cursor here to close