OHR

Rusija: Potezi Schmidta će se smatrati provokacijom

Rusija je objavila kako Schmidt nema legitimitet neophodan za obavljanje funkcije visokog predstavnika.
Vijesti / Politika | 16. 12. 2021. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nelegitimni visoki predstavnik nema nikakva izvanredna izvršna ovlaštenja u smislu Aneksa 10 Mirovnog sporazuma i odgovarajućih odluka konferencija o implementaciji Mirovnog sporazuma. Prijetnje Christiana Schmidta da će iste upotrijebiti protiv nepoželjnih za njega predstavnika naroda BiH nisu ništa drugo do želja za zavaravanjem. Svaki pokušaj upotrebe represivnog instrumentarija treba smatrati provokacijom'', stoji u intervjuu predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marije Zaharove novinskoj agenciji TASS.

Kako je objavilo rusko veleposlanstvo u BiH, Zaharova je rekla kako se ''njemački državljanin Christian Schmidt ne može smatrati visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu, budući da Vijeće sigurnosti UN-a nije usvojilo rezoluciju kojom se on odobrava na ovu funkciju – takav rusko-kineski nacrt rezolucije je blokiran''.

''Izjava 'o imenovanju Schmidta' koju su 27. svibnja dali akreditivan u Sarajevu veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju Mirovnog (Daytonskog) sporazuma za Bosnu i Hercegovinu (UO PIC) nije dovoljno. U nedostatku izražene međunarodne podrške i, što je od posebnog značaja, konsenzusa unutar same Bosne i Hercegovine, Schmidt nema legitimitet neophodan za obavljanje funkcije visokog predstavnika. Rusija je bila primorana da suspendira učešće na sastancima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira koji se održavaju u Sarajevu pod predsjedavanjem samoimenovanog visokog predstavnika'', navela je.

Dodaje se kako je ''očigledna apsurdnost situacije u kojoj se stranac, koga ne biraju građani BiH, po svom nahođenju miješa u unutrašnje stvari zemlje, ne snosi nikakvu odgovornost za svoje postupke i zamjenjuje zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast''.

''U ovim uvjetima, srpski narod, kao jedan od tri ravnopravna državotvorna naroda Bosne i Hercegovine, s pravom odbija da prizna Schmidta kao legitimnog predstavnika međunarodne zajednice. Visoki predstavnik nije odgovoran čak ni sudovima – ni domaćim ni međunarodnim. U evropskoj demokratskoj zemlji, kakva i jeste BiH, ne bi trebalo biti mjesta za takvu strukturu, čije su aktivnosti suprotne principima vladavine prava. Upravni odbor je još 2006. godine donio temeljnu odluku o gašenju Ureda visokog predstavnika (OHR), a 2008. godine usuglašen je Program „5+2“ koji je potrebno prilagoditi promijenjenoj stvarnosti'', navodi se u objavi ruskog veleposlanstva.

Kopirati
Drag cursor here to close