''A danas ipak dolaze, jer su od riječi...''

ReSTART prijeti Schmidtu - ako izradiš dižemo masovne prosvjede

Dosta je bilo diplomacije (šuplje) protektore! Kreni da radiš u interesu građana i države, poručili su iz ReSTART-a.
Vijesti / Politika | 20. 12. 2023. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Protektoru Schmidt, ako i ovaj put izradiš, dižemo velike, baš velike, masovne proteste, da te svrgnemo s vlasti!'', poručili su iz Udruge ReSTART u BiH

Sa velikim oduševljenjem primili vijest da je protektor Schmidt samo dan prije najavljenih protesta udovoljio našem zahtjevu za izmjenu izbornog zakona (mada to isto smo pisali i prije 2 godine, kako njemu, tako i Parlamentu) u smijeru kakvom žele građani (a ne stranke).

Privremeno prebacivanje loptice

Naime, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je političke odnosno parlamentarne strukture u BiH da u kratkom roku usvoje tehničke izmjene izbornog zakonodavstva zemlje radi poboljšanja integriteta izbornog procesa; u protivnom, nametnut će ih on koristeći ovlasti.

''I sam svjestan da Parlamenti, osim da im budu još veća primanja (po osnovu plate, raznih komisija, toplog obroka, odvojenog života, ‘bijelog kruha’…) nisu u stanju donositi bilo kakve odluke (zbog sustava protiv kojeg se i borimo), on je samo privremeno prebacio lopticu na njih (da dobije na vremenu) i preuzeo na sebe da to odradi u roku od dva do tri tjedna i to baš u momentu kada bude aktualan Dan RS-a i kada fokus bude samo na toj temi (iako ulazi u izbornu godinu). Ipak konstatiramo da je hrabri herr Schmidt izrazio spremnost da to preuzme na sebe'', navodi se u priopćenju gdje zahvaljuju Schmidtu - ''Danke schone herr Schmidt''.

''Ne skreći ka Zagrebu''

Navode da su se njihovoj udruzi s pohvalama javili Ivana Marić i HDZ, zatim Transparency International, USAID i Američko veleposlanstvo, zatim trojka i SDA, nakon toga SNSD, SDS i PDP, pa Reis, Biskup i Patrijarh, zatim VKBI, Hrvatski narodni sabor i Srpsko građansko vijeće…

''Svi su suglasni da dosta je bilo luđačke, daytonske košulje koja je odgovarala samo etno elitama i u koje su se uklopile sve političke opcije. Ovo svi vide kao prvi potez u smjeru implementacija presuda Europskog suda u Straßburgu i konačnog ukidanja aparthejd sistema koji su začeli HDZ i OSCE još s dvjema školama pod istim krovom (imitacija dva doma u Parlamentu). Napokon su HDZ i analitičarka Marić shvatili da nas to ne vodi ispunjavanju 14 prioriteta i ulasku u EU, za koju se toliko zalažu'', navode u priopćenju.

Naveli su da ako ovaj put ''izradi'' da dižu velike prosvjede. ''Dosta je bilo diplomacije (šuplje) protektore! Kreni da radiš u interesu građana i države, jer (samo) za to si plaćen! Na dobrom si putu, ne skreći više ka Zagrebu, jer svi putevi vode u glavni grad BiH, a to je Sarajevo'', navode u priopćenju.

Schmidtu poručuju da jača suverenitet države, a ne podaništvo, da jača građane i naciju, a ne kako kažu etno torove koji su nas dovele tu gdje jesmo.

''Danas ipak dolazimo pred tvoju kuću, jer mi smo od riječi, nikada nismo izradili građane ove zemlje, pa nećemo ni ovaj put. Obraz se teško gradi, a vrlo lako može da izgubi''

Podsjetimo za 12 sati i pet minuta najavljeni su prosvjedi kojima su iz ReSTART-a tražili izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Iz ove udruge su rekli ranije kako je Schmidt dokazao da sve može, samo ako želi, a uputili su šest zahtjeva - da se izmjenama uvede optičko skeniranje glasačkih listića, obavezno glasanje, drugi krug glasanja, povećanje cenzusa na pet posto, onemogućavanje dualizma funkcija i sukoba interesa te da se donese novi zakon o financiranju stranaka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close